A Magyar Televízió Közalapítvány megfellebbezte azt a bírósági végzést, amely arra szólított fel, hogy állítsák vissza a cég élén a törvényes állapotot, s harminc napon belül töltsék be a márciusban megürült elnöki tisztséget – tudta meg a testület vezetőjétől csütörtökön az MTI.

Czeglédi László kuratóriumi elnök másfél hete, a bírósági döntés nyilvánosságra kerülésekor azt közölte, “nem tehetnek mást, kötelesek megfellebbezni” azt. Részleteket ugyan nem közölt beadványukról, azt azonban elmondta, a felszólítás “objektíve hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokan vegyék fel az elnöki pályázati csomagot”.

(A kedden kora délután lejárt határidőig összesen 16-an vették át a tisztségért induláshoz szükséges pályázati dokumentációt, az MTI információi szerint több ügyvédi iroda is volt köztük, így feltehetőleg nem minden érdeklődő neve kerül majd nyilvánosságra.)

Az MTI december elején számolt be arról, hogy a Magyar Televízió törvényes működésének harminc napon belüli helyreállítására szólította fel a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumát a cégbíróságként eljáró Fővárosi Bíróság.

Az MTI birtokába jutott végzésben az olvasható, hogy az eljárást a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte, arra hivatkozva: a Magyar Televízió Zrt. vezető tisztségviselőjének megbízatása 2008. március 4-én lejárt, a kuratórium pedig a médiatörvényben foglalt kötelességét megszegve a mai napig nem választott új elnököt, “így a társaságnak jelenleg nincs vezető tisztségviselője”.

A bíróság felhívta a cég figyelmét arra: ha a megadott határidőig nem tesz eleget a végzésben foglaltaknak, akkor – újabb eljárásban – mind a céget, mind annak vezető tisztségviselőjét maximum tízmillió forintos bírsággal sújthatja, “és ha a törvényes működés nem áll helyre, a céget megszűntnek nyilváníthatja”.