Tizenkét országban, összesen hatvanhárom esetben kezdeményez szerzői joggal való visszaélés miatt bírósági eljárást a Microsoft. Olyan magánszemélyek ellen nyújt be keresetet a vállalat, akik a szoftvercég különböző termékeinek, köztük a Windows XP és Microsoft Office programcsomagok hamisított verziójával kereskedtek – írja az Indian Business News.

Tizenhat esetben indul eljárás az Egyesült Államokban, tizenkét-tizenkét visszaélés miatt Németországban és Franciaországban, hét ügyben Nagy-Britanniában. Mindezek mellett benyújtanak keresetet Argentínában, Brazíliában, Kanadában, Kolumbiában, Japánban, Mexikóban, Új Zélandon és a Dominikai Köztársaságban – mondta el Matt Lundy, a vállalat hamisítási ügyekre szakosodott ügyvédje. Az ügyekben különböző internetes aukciós portálok is érintettek, többek közt az Amazon.com, a Craigslist, az eBay, a MySpace, a PCWorld és a PriceGrabber. A cég álláspontja szerint ezek különösen veszélyesek a fogyasztókra nézve, hiszen a hamisítók itt, a nemzeti határokon átnyúlva könnyedén elérik az internet használókat. Egy új-zélandi ügyben például az eladó Kínából származó hamis szoftvert jutatott el az USA-ba.

Komoly probléma a Microsoft számára, hogy ezeken a portálokon az eladók a cég szoftvereinek ún. Blue Edition változatával kereskednek, mely egy valójában nem létező programváltozat. A hamisítók azt állítják, hogy a Blue Edition a gyártás során megmaradt többlettermék, így alacsony áron eladható, megvásárolható.