Az Igazságügyi Hivatal mintegy 150 ezer ügyben járt el 2008-ban november végéig, ez az előző év adataihoz képest dinamikus fejlődést jelent – mondta Hatvani Erzsébet főigazgató kedden a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az ügyek közül csaknem 70 ezret tett ki az alternatív büntetések végrehajtása, 41 ezer esetben a jogi segítségnyújtó szolgálathoz fordultak az ügyfelek, több mint 10 ezer ügyben az áldozatok keresték meg az Igazságügyi Hivatalt, kárpótlással kapcsolatban pedig több mint 23 ezer határozat született – közölte a főigazgató.

Hozzátette: az alternatív szankciót a korszerű büntetőpolitikának megfelelően vezették be, ez azt jelenti, hogy a börtönbüntetés mellett helyet kapnak az igazságszolgáltatásban más eszközök is. Így 36 ezer esetben pártfogói felügyelet alatt álltak a bűncselekmények elkövetői, több mint 15 ezer ügyben pedig közérdekű munkát végeztek.

Hatvani Erzsébet megemlítette, hogy mediációs tevékenységükkel 570 alkalmazottal segítették a sértettek jogorvoslatát 2008-ban, s a hivatal aktívan közreműködött a peren kívüli megegyezésekben. Ezzel lehetőségük nyílt az áldozatoknak arra, hogy “közvetlenül érvényesítsék a lelki, testi, érzelmi, anyagi sérelmeiket” az elkövetőkkel szemben.

Példaként hozta fel, hogy egy alkalommal egy település polgármestere közbenjárásukkal megállapodott azzal a bűnelkövetővel, aki az önkormányzat vagyontárgyaiból lopott. Mivel nem tudta kifizetni az általa okozott kárt, az önkormányzatnak végzett munkával térítette meg azt.

Kitért arra, hogy az Igazságügyi Hivatal 2008-ban 2430 alkalommal vállalt közvetítést, az esetek 80 százaléka végződött megállapodással, ezek 92 százaléka pedig teljesült is. A hivatal közvetítői tevékenységével jelentősen lerövidül az igazságszolgáltatás folyamata, az évekre elhúzódó bírósági eljárások helyett mintegy három hónap alatt várható az ilyen típusú intézkedéssel eredmény – közölte a főigazgató.

Hatvani Erzsébet kiemelte a hivatal áldozatsegítő tevékenységét, amely kiterjedhet az azonnali anyagi segítségnyújtásra is. Kaphatnak bizonyos összegeket például azok, akik a lakásukat ért betörés után ki akarják cseréltetni a zárat, vagy a sérelmükre elkövetett lopás után a vonatjegyet szeretnék megvenni a hazatéréshez.

Az idén több mint 10 ezer ember kapott ilyen típusú támogatást; azonnali segélyként több mint 136 millió forintot, kárenyhítésként pedig 28 millió forintot fizettek ki. 2006-hoz képest ugrásszerű növekedés következett be ezen a téren, ami a rendőrséggel való szorosabb együttműködésnek köszönhető – közölte a főigazgató.

Hatvani Erzsébet szólt arról is: az Igazságügyi Hivatal 2008-tól a polgári és büntetőperes ügyekben is segítséget nyújt olyan módon, hogy támogatást ad azoknak, akik nem tudják kifizetni az ügyvédi költségeket. Ez lehet vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatás egyaránt.