Az esztendő vége felé közeledve több fontos határidőre kell odafigyelni az adózóknak. Egyrészt ez a határideje az adófeltöltésnek és ugyancsak december 2O-ig lehet bejelentkezni az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők körébe.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózónak és külföldi vállalkozónak a 2008. évi adóévre már bevallott adóelőlegét 2008. december 20-áig az adóévi várható adó összegére ki kell egészítenie

Kiegészítési kötelezettség vonatkozik arra az adózóra, akinek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta az 50 millió forintot. Ennek a körnek az adóév utolsó havi, negyedévi adóelőlegét a feltöltéssel egyidejűleg december 20-áig kell megfizetni. A kiegészítés összegét ugyancsak az ez ideig benyújtandó 0801 számú bevalláson kell szerepeltetni.

Az úgynevezett feltöltési kötelezettség a különadóban is érvényesül, amelynek értelmében a fizetendő várható különadó összegének a már megfizetett előleggel csökkentett különbözetét szintén az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig meg kell fizetni (bevallani nem kell). Nem vonatkozik a különadó feltöltési kötelezettség azokra a társas vállalkozásokra, amelyeknek az adóévet megelőző adóévben az árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) valamennyi alanyának az adóelőlegét szintén december 20-áig kell kiegészíteni. A feltöltési kötelezettséget az adóévre vonatkozó 0843 számú eva bevallásban kell szerepeltetni.

Ugyancsak december 20-áig dönthetnek az újonnan bejelentkezők a 2009. évre vonatkozóan az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) választásáról; az Eva tv. hatálya alá való bejelentkezés a székhely szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon tehető meg a 08T103, illetve a 08T203 számú adatbejelentő lapon.