Az idei Szaharov-díjas, a bebörtönzött kínai ellenzéki, Hu Csia felesége pekingi házi őrizetéből, videofelvételen szólt az EP-képviselőkhöz. Ceng Csin-jan beszélt férje rossz egészségügyi állapotáról és arról, hogy Hu Csia nem adja fel emberi jogi küzdelmét. Az EP Szaharov-díjának ide nyertesének tiszteletére jelképesen egy üres széket helyeztek el a plenáris ülésterem közepén.

Az idén Hu Csia, kínai ellenzéki aktivista nyerte az Európai Parlament gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját. Az idén huszadik évfordulóját ünneplő elismerést a kínai börtönben ülő díjazott nem tudta átvenni. Strasbourgba látogattak viszont a korábbi győztesek és díj névadója, Andrej Szaharov özvegye.

Szaharov-díj „Kína és Tibet elnémított hangjaiért”

A díjazott felesége Ceng Csin-jan videofelvételről közvetített beszédében elmondta: a börtönhatóságok mindkettőjüknek megtiltották, hogy a Szaharov-díjról beszéljenek, amikor november 21-én legutóbb meglátogatta férjét. Hu Csia feleségének azt mondta, reméli, hogy ő lesz Kínában „az utolsó politikai fogoly”.

Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke az ünnepségen arról szólt: Hu Csiát „Kína és Tibet elnémított hangjainak képviselőjeként jelölték a Szaharov-díjra, de ma hallani fogjuk e hangot”.

Az ünnepségen felszólaló Elena Bonner, Andrej Szaharov özvegye azt mondta: „mindig a lelkiismeretünket kell követnünk”. Hozzátette: „az emberi jogok jelentik a civilizáció alapját”. Ceng Csin-jan videoüzenete kapcsán Bonner azt kérdezte a képviselőktől: „vajon mindannyian eleget tettünk-e annak érdekében, hogy megvédjük Hu Csiát, feleségét és gyermeküket attól az államtól, amellyel kapcsolatot szeretnének teremteni?”.

Beszédét követően Bonner személyes ajándékként átadott Pötteringnek egy saját maga által készített listát, amely a néhai férjének odaítélt 97 címet és díjat sorolja fel.

„Ma a kínai emberek barátjaként szólunk”

Az ünnepség elején Hans-Gert Pöttering azt mondta, ma „az unió mint a békét, a fejlődést és az emberi jogokat támogató erő elsődleges céljára emlékezünk”. Szaharovot idézve hozzátette: lehetetlen elérni ezen célok közül bármelyiket, ha a másik kettőt semmibe vesszük.

„1988-ban egyik első díjazottunk, Nelson Mandela börtönben volt. 1988-ban Andrej Szaharov széke is üres maradt; ma is van itt egy üres szék Hu Csia számára” − emlékeztetett a házelnök. „Ma a kínaiak barátjaként szólunk az emberi jogokért annak tudatában, hogy mennyit tehetünk együtt a békéért és a fejlődésért” − tette hozzá.

Ceng Csin-jan, Hu Csia hangja

A gondolatai internetes publikálásáért üldözött Ceng Csin-jan, aki maga is házi őrizetben van, webkamerás felvételről szólt a képviselőkhöz. Ceng Csin-jan férje következő üzenetét tolmácsolta: „Az Európai Parlament talán az AIDS és a környezetvédelem terén végzett munkámra gondolt, mivel, amit az emberi jogok terén végeztem, az még korántsem elegendő, ezért meg kell kettőznöm erőfeszítéseimet”.

Ceng Csin-jan közölte azt is: férje távolról sem az egyetlen politikai fogoly Kínában. „Sokszor nagyon magas árat kell fizetni” − mondta. Nem csak a politikai aktivistákat, de rokonaikat is „zaklatja a rendőrség, elveszítik állásukat vagy házi őrizetbe helyezik őket. Néhányukat pedig bíróság elé állították és elítélték”.

Családsegítő hálózat a Szaharov-díjból

„Hu Csia gyakran mondogatta, hogy szeretne létrehozni egy olyan hálózatot, amely támogatná az emberi jogi aktivisták családtagjait. Annak érdekében, hogy erkölcsi támogatást nyújtsanak a családoknak, enyhítsék azt a mentális és egzisztenciális nyomást, amelynek ki vannak téve” − mondta Ceng Csin-jan. Következésképpen „a Szaharov-díjjal járó 50 ezer eurót egy olyan alapítvány létrehozására szeretném fordítani, amely segíti az emberi jogi aktivisták családtagjait” − idézte férje szavait Ceng Csin-jan.

Hu Csia életútja: AIDS, környezetvédelem és emberi jogok

„2004-ig Hu Csia főként a környezetvédelemmel és az AIDS-szel kapcsolatos tanácsadással foglalkozott” − mondta felesége. „2004-től azonban a rendőrség rendszeresen megtagadta tőle a mozgásszabadságot, így nem maradt más választása, minthogy otthonról vegyen részt az emberi jogi mozgalmakban, cikkeket írjon és jelentéseket közöljön” − tette hozzá.

„Mindig kimondta az igazságot. Soha nem hagyta abba az írást az általa megfigyelt jelenségekről. Folyamatosan beszélt azokról a realitásokról, amelyeket a kínai média nem mondhat ki” − mondta Ceng Csin-jan.

Hu Csia megőrizte derűlátását − mondta felesége. „Azt mondta, szerinte Kína a kormány akaratától függetlenül történelmének legnyitottabb időszakán megy keresztül. Kína hatalmas sebességgel közeledik egy nyitott és demokratikus társadalom felé. Tele vagyunk reménnyel, hogy hamarosan üdvözölhetjük a nyitott Kína eljövetelét. Tele vagyunk energiával annak érdekében, hogy Kína békés országgá váljon” − tette hozzá.

Ceng Csin-jan beszédét a képviselők felállva, hosszan tartó tapssal üdvözölték.