Egy volt egyesületi elnököt felfüggesztett szabadságvesztéssel, egy pályázatírót és egy egykori szocialista politikai tanácsadót pedig letöltendő börtönbüntetéssel sújtott 2,5 millió forint pályázati pénz felhasználásával összefüggésben a Pécsi Ítélőtábla szerdán hozott jogerős határozatában.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Baranya Megyei Bíróság döntését. Varga Istvánt, a Volt Állami Gondozottak Egyesületének elnökét csalás, továbbá magánokirat-hamisítás miatt egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre, Ducon Árpád pályázatírót, volt egyetemi oktatót és Andráska Gergely korábbi szocialista politikai tanácsadót befolyással üzérkedés okán egy év nyolc hónap, illetve egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélőtábla döntése a másod- és harmadrendű vádlott esetében súlyosítást jelent, a rájuk kiszabott büntetés első fokon még felfüggesztett börtönbüntetés volt. Varga István ügyészi indítvány hiányában nem kapott letöltendőt, de más ügyben elkövetett csalás, közokirat-hamisítás miatt, továbbá egy postahivatal kirablásáért jelenleg szabadságvesztését tölti.

Makai Lajos bíró a súlyosabb büntetést ezen bűncselekménynek a társadalomra való veszélyességével indokolta, amely véleménye szerint azt a hiedelmet erősíti, hogy “ebben az országban pénzzel minden elintézhető”.

A tényállás szerint a Varga István vezette egyesület 2004-ben 2,5 millió forint pályázati forrást nyert nemzetközi drogprevenciós konferencia megrendezésére. A pályázat elkészítésére Ducon Árpád kapott megbízást, munkáját Andráska Gergely, a Baranya Megyei Önkormányzat 2004 nyaráig alkalmazott szocialista politikai tanácsadója segítette, aki a 2002-es parlamenti választásokon még Baranya 7-es számú választókörzetének jelöltje volt.

A felek megállapodtak abban, hogy a pályázat írója 300 ezer, a tanácsadó pedig 100 ezer forintot kap az elvégzett munkáért, de Varga Istvánnak a pályázatért Ducon Árpádnak adott 15 ezer forint előlegen kívül esze ágában sem volt fizetni. Az utólagos finanszírozásról szóló támogatási szerződést is úgy írta alá, hogy tudta, nincs pénze megelőlegezni a rendezvény költségeit, és a beérkező 2,5 millió forintot saját céljaira használja fel.

A konferenciát 2004 augusztusában megtartották ugyan Pécsett, ám Varga István sem az előadók díjait, sem az étkeztetés mintegy 700 ezer forintos költségét nem rendezte. A támogatást végül úgy kapta meg, hogy költségeit fiktív számlákkal igazolta.

Miután a pénz az egyesület számlájára került, Ducon és Andráska úgy próbáltak a “részükhöz” jutni, hogy azt mondták Vargának: a “pályázat elintézéséért” Mesterházy Attila ifjúsági és sportminisztériumi államtitkárnak is adniuk kell a pénzből.

Az esetre 2005 elején derült fény, amikor az ügyészség felügyeleti vizsgálatot tartott az egyesületnél és számos visszaélést tapasztalva feljelentést tett a rendőrségnél.

Az elnök az év márciusban önként bement a rendőrségre, és magát is feljelentve feltárta a pályázat benyújtásával és elnyerésével kapcsolatos körülményeket.

Ezt követően Varga István és Andráska Gergely Ducon Árpád tudtával találkozót beszéltek meg egy budapesti kávéházban. Varga fedett nyomozó jelenlétében 1,2 millió forintot adott át a tanácsadónak. Az összeget elmondása szerint úgy osztott volna fel, hogy 500 ezer az “államtitkáré és környezetéé”, 600 ezer a konferencia étel- és italköltsége, 100 ezer forint pedig a saját közreműködői díja. A pénz átvételekor a tanácsadót, majd később a pályázatírót is elfogták a rendőrök.

Az MSZP elhatárolódott a bűncselekménytől, arra pedig nem merült fel adat, hogy az államtitkárnak, vagy bárki másnak köze lett volna hozzá.