Sólyom László köztársasági elnök szerdán visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény módosítását – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

A 2001. évi XCV. törvény módosításáról szóló törvény egyik szakasza egyenlőségjelet tett volna a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat közé – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A tájékoztatás szerint a köztársasági elnök az Országgyűlésnek írt levelében kifejtette, a két intézmény közötti alkotmányos különbséget fenn kell tartani. E különbség fenntartása azonban nem jelenti azt, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat ne lehetne alkotmányos.

A parlament december elsején fogadta el a honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény módosítását.

A köztársasági elnök Szili Katalin házelnöknek írt levelében rámutatott, hogy a törvénymódosítás első paragrafusa módosítja a közeli hozzátartozó meghatározását, közös gyűjtőfogalom alá vonva a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság jogintézményét. Sólyom László – mint írta – nem ért egyet azzal, hogy az idézett paragrafus azonosítja a bejegyzett élettárs fogalmát a házastárs fogalmával.

Sólyom László idézi az Alkotmánybíróság hétfői határozatát, amellyel megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így az nem lép hatályba 2009. január 1-jén.

Az Alkotmánybíróság szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott törvény homogén csoportként kezeli a különböző és azonos nemű emberek párkapcsolatait, és tartalmaz egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá teszi a házassággal.

Az Ab emlékeztetett rá: az alkotmány védi a házasságot, a bejegyzett élettársi kapcsolat férfi és nő között – akik egymással házasságot köthetnek – az alkotmány által védett házasság megkettőzésének tekinthető. Ezért az Ab a törvényt megsemmisítette.

Az Ab határozatában ugyanakkor hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból, és az azonos nemű emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes.