A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ítéletét, és helyben hagyta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) MTI-ről szóló 2005. áprilisi 27-i határozatát.

Az elsőfokú ítélet szerint a nemzeti hírügynökség nem sértett szakmai szabályt, amikor a miniszterelnök szaúd-arábiai labdarúgókkal kapcsolatos kijelentéséről tudósított. A felperes volt az első olyan médium, amely tényszerűen, hitelesen, részletesen, tárgyilagosan és gyorsan idézte a miniszterelnök által elmondottakat – állt a 2008. májusi ítéletben.

A Fővárosi Ítélőtábla október 29-én hozott, szerdán kézbesített másodfokú, jogerős ítéletének indoklása szerint viszont az MTI megsértette a nemzeti hírügynökségről szóló törvény első paragrafusát, mert késedelmesen tette közzé Gyurcsány Ferenc kijelentését és a Fidesznek az ügyben kiadott közleményét.

A közigazgatási per előzménye az volt, hogy az MSZP 15. születésnapján tartott ünnepségen 2005. február 5-én a politikai beszédeket követően egy szatirikus műsorban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a sajtóhírek szerint sértő kijelentést tett a szaúd-arábiai labdarúgó válogatott tagjaira.

Farkas Attila, a Fidesz-frakció akkori sajtófőnök-helyettese február 9-én fordult az MTI-hez azért, mert a hírügynökség nem február 7-én, hanem csak másnap, a miniszterelnök elnézést kérő megnyilvánulásának részeként közölte a párt kulturális tagozata sportszekciójának a kormányfő kijelentésével kapcsolatos nyilatkozatát.

Az ORTT Panaszbizottságának eljáró tanácsa 2005. március 1-jén a Fidesz panasza nyomán azt állapította meg, hogy az MTI a miniszterelnök kijelentését elkésve hozta nyilvánosságra. A hírügynökség fellebbezett a döntés ellen az ORTT-hez, amely a panaszbizottság állásfoglalását annyiban módosította, hogy a gyors és hiteles tájékoztatás követelményének megsértését nem a miniszterelnöki kijelentésre, hanem a Fidesz sportszekciójának közleményére vonatkoztatta.

Az MTI közzétette az ORTT határozatát, majd jogorvoslatért a Fővárosi Bírósághoz fordult.