A korábbi szándék ellenére jövőre nem szűnik meg a korengedményes nyugdíj, de igénybe vételének szabályai szigorodnak – közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

Az államtitkár elmondta: a kormány szerdán módosította a korengedményes nyugdíjra vonatkozó rendeletet, az új szabályok egy évig lesznek érvényben.

2009. január 1-től a 60 éves kort betöltött férfiak és az 59 évet betöltött nők akkor kérhetik a korengedményes nyugdíjazást, ha az előrehozott öregségi nyugdíj esetén 40, a csökkentett előrehozott nyugdíj esetében pedig 37 éves szolgálati idővel rendelkeznek.

A korengedményes nyugdíjat a 62 éves öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 évvel akkor lehetett igénybe venni, ha erről a munkáltató és a munkaadó egyezségre jutott, és a munkáltató vállalta, hogy az előrehozott korhatárig előre, egy összegben befizeti a munkavállaló nyugdíját a nyugdíjalapba – jelentett ki Korózs Lajos.

Hozzátette: ez a lehetőség továbbra is fennáll majd, ám változik az igénybevételhez szükséges szolgálati idő. Eddig az előrehozott öregségi nyugdíj esetében elegendő volt 38 évnyi, a csökkentett előrehozott nyugdíj esetében pedig 33 évnyi szolgálati idő.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) múlt pénteken úgy foglalt állást, hogy a következő fél évben mindhárom oldal az egész korengedményes, korkedvezményes nyugdíjrendszert áttekinti – közölte az államtitkár.

A kabinet azért kezdeményezte az OÉT ülésén a korengedményes nyugdíj 2010-ig való fenntartását, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ezzel is segítse azokat, akiknek a munkahelyük elvesztése esetén a korengedményes nyugdíj biztosítja a megélhetést – tette hozzá.