A Mozaik Művészegyesület (MM) Sólyom László köztársasági elnökhöz fordult azt kérve: a még ki nem hirdetett előadóművészeti törvény ügyében az államfő kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól – közölte az MTI-vel csütörtökön a szervezet, amely szerint a törvény egyes foglalkoztatási szabályai alkotmányossági aggályokat vetnek fel. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényt az előadóművészeti szakma számos érdekképviseleti szervezete támogatta.

Az MM emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés december 8-án fogadta el az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényt.

A törvénynek a szervezet által kifogásolt szakaszai lehetővé teszik, hogy a művészeti munkakörökben foglalkoztatott határozatlan idejű jogviszonyát a munkáltató rendes felmondással megszüntesse, ha a szerződésben vagy a törvényben előírt előadásszám legalább 50 százalékáig a következő évadban nem tud művészi feladatot biztosítani az előadóművészeti szervezet megváltozott művészeti koncepciójával összefüggő ok miatt.
“További aggályos rendelkezés, hogy a határozatlan idejű jogviszonyt minőségi csere, tartós szakmai alkalmatlanság jogcímen is megszüntetheti a munkáltató” – olvasható a közleményben.

Az egyesület megítélése szerint a kifogásolt rendelkezések nem illeszkednek az érintett munkakörökben dolgozó művészek jogviszonyait védő hatályos rendelkezésekhez. A jelenlegi szabályozással sérülnek az érintettek egzisztenciális és szakmai érdekképviseleti jogai, sérül a jogbiztonság alkotmányos elve. A “művészeti koncepció” és a “minőségi csere” nem konkrét, a fogalmak jogi tartalmát a jogalkotó nem határozta meg, a gyakorlatban a munkáltatót semmilyen korlát nem köti ezen jogintézmények értelmezése, alkalmazása során.

“A törvény ezzel módot ad a művészek közalkalmazotti és munkajogviszonyainak önkényes megszüntetésére, a jelenlegi helyzetnél is kiszolgáltatottabbá teszi a művésztársadalmat” – fogalmaz közleményében a Mozaik Művészegyesület, amely szerint egyébként is indokolatlan, a művészi önérzetet sértő a “minőségi csere” mint felmondási, felmentési jogcím bevezetése.

Mint azt Kriza Zsigmond, az egyesület alelnöke elmondta, a Sólyom Lászlónak címzett levelet kedden küldték el az államfő hivatalába. Hozzátette: a Magyar Teátrumi Társaság – amelynek a Mozaik Művészegyesület alapító tagja – is támogatja a kezdeményezést.

Wéber Ferenc, az államfő hivatalának sajtófőnöke a távirati iroda érdeklődésére emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnöknek minden egyes, a parlament által elfogadott törvényt meg kell vizsgálnia alkotmányossági szempontból, függetlenül attól, hogy azt valaki kéri-e vagy sem.

Az OKM sajtóirodájának közleménye szerint a törvényt “az előadóművészeti szakma érdekképviseleti szervezetei, egyebek mellett a Magyar Színházi Társaság, a MASZK, a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Független Színházak Szövetsége, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete, valamint a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége nyilatkozatban támogatták. A Magyar Országgyűlés példás összefogással 221 igen, 155 nem szavazat mellett a törvényt 2008. december 8-án elfogadta”.