Tíz éves a fogyatékos emberek jogairól szóló törvény – ebből az alkalomból rendeztek tegnap konferenciát a Szépművészeti Múzeumban, amelyet Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára nyitott meg. A rendezvényen – kapcsolódóan a fogyatékossággal élő személyek világnapjához is – Rauh Edit szakállamtitkár szakmai díjakat adott át.

A fogyatékos emberek jogairól szóló törvény 1998 márciusában, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés. A magyar jogrendszerben először tettek kísérletet önálló törvényalkotás keretében egy társadalmi csoporttal szemben fennálló esélyegyenlőtlenség felszámolására. Az alapfilozófia az volt, hogy a fogyatékos ember ne passzív alanya legyen az állam által nyújtott ellátásoknak, hanem aktív, önellátásra, társadalmi beilleszkedésre képes és erre törekvő állampolgár.

Az akkori társadalmi vita során csaknem 80 szakmai háttértanulmányról 150 civil szervezet mondta el véleményét, fejtette ki javaslatait – emlékezett vissza Korózs Lajos. Kiemelte, hogy az Országgyűlés történetében ilyen konszenzus nagyon kevés alkalommal alakult ki. Magyarországon jelenleg mintegy 600 ezren élnek valamilyen fogyatékossággal, s milliós nagyságrendű azoknak a száma, akik családtagként, rokonként valamilyen módon érintettek – mondta az államtitkár. Arról is beszámolt, hogy európai uniós és hazai forrásokból most már évente 25 milliárd forintot fordítanak fogyatékosügyre.

A fogyatékos emberek szempontjából Korózs Lajos nagyon fontosnak tartja az akadálymentesítést, nem pusztán fizikai értelemben, hanem infokommunikációs szempontból is; az egyenlő hozzáférést a tudáshoz, a kultúrához, a gazdasághoz, a művészetekhez. Kiemelte, hogy nem lehet sem gazdasági, sem társadalmi stabilitás egy országban, ha bizonyos csoportok kirekesztődnek a társadalom vérkeringéséből. Mint mondta, hogy a magyar társadalom a törvénynek is köszönhetően ma már másként néz a fogyatékkal élőkre, mint korábban, nőtt a szolidaritás érzése, az együttműködés. A törvény az elmúlt tíz évben jól vizsgázott, a fogyatékosügy terén a továbblépéshez a társadalom minden tagjának a közreműködésére van szükség – hangsúlyozta az államtitkár. A konferencia zárásaként Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára átadta a fogyatékossággal élő emberek világnapja (december 3.) alkalmából adományozott miniszteri díjakat. Az elismerést kilenc olyan szakember kapta meg, aki sokat tett a fogyatékosügyért, a fogyatékossággal élő emberekért.