Az egyéni vállalkozóknak és áfa-fizető magánszemélyeknek február 15-e helyett február 25-ig kell benyújtaniuk a 0853-as bevallást. Az APEH idén bevezeti az egyszerűsített szja-bevallást is, amelyet az adóhatóság szerint akár 1,5 millióan is választhatnak idén.

A magánszemélyek, egyéni vállalkozók és társaságok számára fontos adózási határnap január 20-a. Eddig kell teljesíteni a havi és a negyedéves bevallók áfabefizetését, havi bevallóknál a társaságiadó-előleget, az innovációs és kulturális járulékot, valamint a televízió-készülékek üzemben tartási díját is. A január 20-ig teljesítendő bevallásokról és befizetésekről az APEH honlapján található részletes információ.

Egyszerűsödik az szja-bevallás

Egyszerűsített személyi jövedelemadó (szja) bevallást vezet be 2009-ben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), amely arra számít, hogy 250 ezer-1,5 millió adózó választja ezt a formát. Ha az adózó a január 31-ig kipostázott egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízza az APEH-et, hogy készítse el 2008. évi adóbevallását, s a nyilatkozatot február 16-ig kitöltve visszaküldi, akkor április 30-ig az APEH kiszámítja a fizetendő adót, és – elektronikus úton is – eljuttatja a bevallási ajánlatot, amit május 20-ig vissza kell küldeni az adóhatósághoz.

Később érkezhet az adó-visszatérítés

Aki az egyszerűsített bevallási formát választja, hátrányba kerülhet az adó-visszaigénylésnél. Szabvány esetben ugyanis, ha az adózó elektronikus formában maga készíti el szja-bevallását, akkor már február 1-jétől visszautalható számára az összeg, egyébként a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jétől. Az egyszerűsített forma esetén viszont május 20-án kezd ketyegni a 30 nap.

Az egyszerűsített bevallást azok választhatják, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól és/vagy kifizetőktől származik, amelyből az említettek adót vagy adóelőleget vontak le. Emellett például azok is, akik ingó és/vagy ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából (is) bevallásköteles jövedelemre tettek szert.

A 2007. évi adatok szerint a 4,6 millió adózóból 900 ezren a munkáltatón keresztül küldték be az szja-bevallást. 500 ezer egyéni vállalkozó, illetve jelentős számú őstermelő van, akiknek évi jövedelme meghaladja az 600 ezer forintot, így ezek a csoportok nem választhatják az egyszerűsített formát, mint ahogy az egyszerűsítetett közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók sem, akik az APEH szerint a speciális szabályozás miatt maradnak le erről a lehetőségről.

Új határidő: február 25.

Az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó befizetésére kötelezett magánszemélyeknek a korábbi években megszokott február 15-e helyett február 25-ig kell benyújtaniuk a 0853-as bevallást, a többi magánszemélynek pedig május 20-ig. Az adózók élhetnek az újonnan bevezetett részletfizetési lehetőséggel, amely szerint 100 ezer forint adótartozásig a kérelmező automatikusan négyhavi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kap.

A posta is készül a rohamra

A Magyar Posta megkezdte a személyi adóbevallásokhoz szükséges egységcsomagok kézbesítését pénteken. A korábbi évek gyakorlata azt mutatta, hogy az emberek szívesen hagyják az utolsó napokra a bevallások beküldését, ezért a Posta megerősített szolgálattal készül az adózók rohamára. A postavezetők folyamatosan figyelik a forgalmat, és ha szükség van rá, újabb ablakokat nyitnak ki a nyilatkozatok visszaküldésének gyorsítására. Emellett az elkövetkező hetekben a küldemény-feldolgozó területeken is megerősített szolgálattal készül a Magyar Posta Zrt.