Február elsejétől megváltozik a KRESZ Szlovákiában; a változások értelmében például jóval magasabb büntetési tételek lesznek és csökkentik a lakott területen belüli megengedett legnagyobb sebességet is – tájékoztatta a Külügyminisztérium az MTI-t kedden.

Közlése szerint az egyik legjelentősebb változás, hogy a jelenlegi 60-ról 50 km/órára csökken a lakott területen megengedett legnagyobb sebesség. Lakott területen kívül nem változik a sebességkorlátozás, marad a 90 km/óra, az autópályákon 130 km/óra, de mód lesz arra, hogy közlekedési táblával engedélyezzenek ennél nagyobb sebességet is. Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon ezentúl legalább 80 km/órával kell haladni az eddigi 50-nel szemben.

A további változásokat említve a Külügyminisztérium azt írta, hogy kamionok nem előzhetnek az autópályán, hétvégeken és ünnepnapokon pedig korlátozzák a teherforgalmat. Újdonság az is, hogy egész évben napközben is használni kell az autósoknak a tompított fényszórókat, nem csupán október 15-étől március 15-éig.

A téli gumik használata csak abban az esetben kötelező, ha az úttestet összefüggő hóréteg vagy jég borítja. Az autóbuszoknak, teherautóknak, kamionoknak a hideg hónapokban kötelező a téli abroncsok használata – írták.

Szigorodnak a büntetési tételek is; a szaktárca közleménye szerint ha valaki visszautasítja a szondát, 300 eurótól 1300 euróig terjedő bírságra számíthat. Ittas vezetésért 200–1500 euró, gyorshajtásért 150–800 euró büntetést szabhatnak ki. Vezetés közben csak fejhallgató berendezés használatával lehet telefonálni, a tilalom megszegéséért magas büntetés jár. Tilos bármilyen más tevékenységet folytatni, ami nem függ össze a gépjármű vezetésével, viszont a törvény nem tiltja az evést, ivást és a dohányzást a volán mögött.

Kötelezővé tették a védősisak használatát a kerékpárosok számára – a felnőtteknek csak lakott területen kívül, gyermekeknek 15 éves korig viszont lakott területen is. Településen kívül biciklivel közlekedők kötelesek fényvisszaverő mellényt viselni.

Ha a sofőr nem tudja kifizetni a helyszíni bírságot, elkobozzák a jogosítványát és csak a tartozás kifizetése után kapja vissza. Erre az időre ideiglenes, 15 napig érvényes engedélyt kap a vezetésre, amely csak Szlovákia területén érvényes.

A jelenleg hatályos szlovákiai közúti közlekedésről szóló szabályt 1996-ban fogadták el, azóta 27 alkalommal módosították. A kormány 2008 április 23-i ülésén fogadta el a jogszabály teljes módosítását.