Gumibotot kaphatnak a közterület-felügyelők, biztonságosabbá válhatnak a sportesemények és szigorúbban büntetnék egyebek mellett a fegyveres rablások elkövetőit is a büntető törvénykönyv (Btk.) átfogó módosításával – közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn.

A büntető törvénykönyv módosítása a két nyomtávú büntetőpolitika megvalósítását szolgálja. Egyrészt nagyobb szigorra, súlyosabb büntetésekre van szükség, másrészt fontos a sértettek védelme – mondta a miniszter.

Bevezetik az erőszakos többszörös visszaesők fogalmát, ez azokra a bűnözőkre vonatkozik, akik legalább három alkalommal erőszakos bűncselekményeket követnek el egymás után. Így például háromszoros rablás esetén akár 12 évre is elítélhetnek valakit. A fegyverrel elkövetett rablások és betörések esetében is érdemben növekednének a büntetési tételek, a jövőben legalább öt évre büntetnék ezt. Ráadásul egy februárban életbe lépett jogszabály alapján az ilyen bűncselekmények előkészülete is büntetendővé vált. A rendőrök és a pénzügyőrök elleni támadás esetén is tovább emelkednek a büntetési tételek. Aki Molotov-koktélokkal vagy féltéglákkal hajigálja a rendőröket az számítson arra, hogy sok évre börtönbe kerül – hangsúlyozta Draskovics Tibor.

Megelőző jogos védelem, tevékeny megbánás

Ha valakit megtámadnak, akkor az a jövőben jogosan megvédheti magát, nem lesz “kitérési kötelezettség”. Emellett a kormány javasolja a “megelőző jogos védelem” lehetőségét is. Így az állampolgárok kiépíthetnek olyan technikai rendszereket, amelyek kockázatosabbá teszik az elkövetők számára a támadást, ezek azonban nem irányulhatnak élet ellen és fel kell hívni a védelmi berendezés működésére a figyelmet.

Módosítják a “tevékeny megbánás” szabályait is: aki három évnél kevesebbel büntethető cselekményt követ el és megállapodik a jóvátételről a sértettel, az akár teljes mértékben mentesülhet a büntetés alól. Emellett a sértettek azért is hamarabb hozzájuthatnak majd a kártérítéshez, mert a büntető bíróságnak az ítélet kimondásával a kár megtérítéséről is rendelkeznie kell. Ha a kár összege világosan kiderül, nem kerül az eset a polgári bírósághoz is.

Új elemként jelenik meg, hogy a szabadságvesztést részben fel lehet függeszteni. Ezzel meg lesz a lehetősége a bírónak, hogy miután az elkövető már letöltötte büntetése egy részét, szabadon engedjék. Különösen súlyos bűncselekmények esetén az előzetes letartóztatás ideje négy évre emelkedne. Ezzel párhuzamosan azonban két évre csökkentenék az előzetes letartóztatás határidejét az öt évnél rövidebb szabadságvesztéssel fenyegetett ügyekben.

A Btk. módosítása a bírósági eljárások felgyorsítását is szolgálja, ennek érdekében tárgyalási őrizetbe vételt rendelhet el a bíró, ha a gyanúsított nem jelenik meg a tárgyaláson. A bíróság elé állítás határideje harminc napra emelkedik. Bővülnek a tárgyalásról való lemondás lehetőségei: a vád és a védelem együtt javaslatot tehet a büntetésről a bírónak. Emelkedne a pénzbüntetések alsó és felső határa: 75 ezer forint lesz a legkisebb, 108 millió forint a legnagyobb kiszabható büntetés – mondta a miniszter.

Gumibotot kapnak a közterület-felügyelők

A bűnözők elleni összefogás értelmében módosítják a sporttörvényt is, ennek értelmében az esemény szervezőinek kell majd a személyi és technikai feltételeket előteremtenie a biztonság érdekében. A felelősséget a rendező viseli, a rendőrségnek pedig meg lesz az a joga, hogy ne engedélyezze az esemény megtartását. Bővül a közterület-felügyelők hatásköre is: a felügyelők önvédelemből használhatnak majd gumibotot, de sokkal szűkebb körben, mint a rendőrök.

Negyedével csökkent a bűnesetek száma

Negyedével csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az év első három hónapjában az elmúlt év azonos időszakához képest – mondta el Draskovics Tibor. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi mintegy 113 ezerrel szemben valamivel több mint 80 ezer bűncselekmény vált ismertté az első negyedévben. Ugyanakkor, miközben még az erőszakos bűncselekmények száma is általában csökken, növekszik a testi sértések, a garázdaságok száma. Ez is alátámasztja, hogy szükség van a büntető törvénykönyv módosítására, bizonyos bűncselekmények elkövetőivel szemben szigorúbban kell fellépni – tette hozzá.

Amerikai segítséggel nyomoznak a magyar rendőrök

Az igazságügyi és rendészeti miniszter személyesen kezdeményezte, hogy az FBI-tól kérjen segítséget a magyar rendőrség a romák elleni gyilkosságok felderítésében. Az Egyesült Államok rendelkezik a szükséges tapasztalatokkal, van olyan speciális tudása például a pszichológiai profilalkotásban, ami gyorsíthatja az elkövetők kézre kerítését – mondta a miniszter