A holland érdekeltségbe tartozó, takarmánygyártással foglalkozó Kabai Táp Zrt. felvásárolhatja a hasonló profilú Pannonmill Zrt-t – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A Kabai Táp és Takarmányfeldolgozó Zrt. és a Pannonmill Malomipari Zrt. 2009. februárjában kötött üzletrész adásvételi szerződés. Ennek értelmében a Kabai Táp megszerzi a Pannonmill üzletrészeinek 100 százalékát. A szerződésben a Pannonmill vállalta, hogy – a zárástól számított – három éves időtartam alatt nem folytat olyan tevékenységet, amely állati takarmány gyártására és/vagy állati takarmány értékesítésére, illetve forgalmazására irányul.

A Pannonmill Kft. alapanyagok (gabonafélék, fehérjehordozók, vitaminok, mikro-makroelemek és más takarmány alapanyagok) beszerzésével, a premix üzemében premixek, takarmánygyártó üzemeiben (Bőcs, Győr) koncentrátumok, baromfi és sertés kész takarmány gyártásával és azok – kis és nagy fogyasztók részére történő – értékesítésével foglalkozik zsákos és ömlesztett formában. A vállalkozás késztakarmány előállítói és elosztói telephellyel rendelkezik Győrött és Bőcsön. A cég premix előállító és elosztó telephelye pedig Környén van.

A Kabai Táp közvetlen szemes alapanyagokból (kukorica, búza, árpa), fehérjehordozókból (szójadara, napraforgódara, repcedara), energiahordozókból (növényi olaj, állati zsír), premixekből (vitaminok, nyomelemek stb.) állati késztakarmányt állít elő, amelyet vagy ömlesztve vagy zsákosan értékesít. Előállítói és elosztói telephelye Kabán van. A vállalkozás a holland Cooperatie Cehave Landbouwbelang U.A. által irányított vállalatcsoporthoz tartozik (Cehave csoport). A Cehave csoport Magyarországon a Kabai Táp mellett a Vitamex Kft-n keresztül van jelen, amely premixek, takarmány-kiegészítők, malactakarmányok, additívek (halliszt pótló, probiotikum, savkeverék stb.) gyártásával, gyártatásával és forgalmazásával foglalkozik. Beszállítója a Kabai Tápnak, ezen kívül értékesíti a termékeit nagyüzemi végfelhasználók felé is. Előállítói és elosztói telephelyei vannak Újhartyánban, Nagyszénáson és Kabán.

A versenytörvény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását, vagy fejlődését az érintett piacon. A versenyhatóság következetes gyakorlata szerint egy összefonódás nem vet fel versenyaggályokat, ha a résztvevő felek együttes piaci részesedése nem haladja meg a 20 százalékot. Bár a GVH vizsgálata szerint a Kabai Táp (a Cehave csoport tagjaként) és a Pannonmill Kft. egyaránt foglalkozik késztakarmány előállításával és értékesítésével, illetve a Cehave csoport (a Vitamex Kft-n keresztül) és a Pannonmill Kft. egyaránt gyárt premixeket, a fúzió mégsem vet fel versenyjogi aggályokat. Az összefonódásban részt vevő vállalkozás-csoportok együttes részesedése a lehetséges érintett piacokon ugyanis nem haladja meg a 20 százalékot. A GVH így az összefonódást engedélyezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-36/2009.