Ha a kormány által elfogadott törvényjavaslatot a parlament is jóváhagyja, akkor december 28-tól akár néhány perc alatt el lehet indítani az egyéni vállalkozást – mondta el Draskovics Tibor igazságügyi miniszter szerdán.

Lényegesen egyszerűbb lesz egyéni vállalkozóvá válni év végétől; az igény elektronikus beküldése után akár 2-5 perccel később már megkezdheti tevékenységét az egyéni vállalkozó – mondta el Draskovics Tibor igazságügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Eddig az egyéni vállalkozóknak tevékenységük engedélyezéséhez a lakóhely, székhely szerinti jegyzőtől kellett engedélyt kérni, ez alapján kapta meg a kérelmező a vállalkozói igazolványát. A parlament jóváhagyását követően, december 28-án hatályba lépő jogszabállyal ezt a rendszert az ingyenes elektronikus bejelentés váltja fel.

A kérelmező megadja személyes adatait, és megjelöli a kívánt tevékenységet, a rendszer pedig néhány percen belül beszerzi a szükséges adószámot és más azonosítókat, ellenőrzi az adatokat. Ha minden rendben van, akár 2-5 perc múlva értesítik a vállalkozót, aki külön igazolvány kiváltása nélkül azonnal megkezdheti tevékenységét. Aki igényli, az továbbra is kiválthatja a vállalkozói igazolványt, ami azonban nem ingyenes. Az elektronikus engedélykérelem kitöltéséhez egy internetes portálon kapnak segítséget a vállalkozók.

A javaslat foglalkozik az egyéni cégre vonatkozó szabályokkal is, amelyet csak egyéni vállalkozók hozhatnak létre korlátozott vagy korlátlan felelősséggel. Ezzel teljessé vált a gazdasági tevékenységet folytatók szabályozása – hangsúlyozta a miniszter.