Nem tartotta be a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában leírt kötelezettséget a fehérneműk forgalmazásával foglalkozó Provea SA és az ismeretterjesztő kártyacsomagokat küldő Editions Atlas SA, valamint az e két cég tevékenységét segítő Linea Directa Kft. Emiatt a három vállalkozás újabb bírságot kapott.

A fogyasztók megtévesztése miatt a GVH még 2007 júliusában a Linea Directa Kft.-re és a Provea SA-ra egyetemlegesen 7,5 millió, a Linea Directa Kft-re és az Editions Atlas SA-ra pedig 3 millió forint bírságot rótt ki. Emellett a három vállalkozást eltiltotta az eddigi hirdetési és ajánlási gyakorlat alkalmazásától is. A két svájci székhelyű csomagküldő cég a magyar Linea Directa Kft.-n keresztül megtévesztő állításokat közöl az általuk forgalmazott alsóneműkkel, illetve kártyasorozatokkal kapcsolatban.

A határozatban előírt kötelezettségeket a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrizte. Ennek során kiderült:

1. A Linea Directa Kft. és a Provea SA a forgalmazott fehérnemű kapcsán a GVH tilalma ellenére

  • nem változtatta meg maradéktalanul a termékek árára vonatkozó jogsértő tájékoztatási gyakorlatát,
  • a termékek visszaküldhetőségének feltételeire nézve továbbra is alkalmaz megtévesztő tájékoztatást,
  • nem tájékoztat megfelelően az ügyfélszolgálatot ellátó társaság személyéről, illetőleg arról, hogy mely társasággal jön létre szerződéses kapcsolata a fogyasztónak.

2. A GVH megállapította, hogy a Linea Directa Kft. és az Editions Atlas SA a forgalmazott kártyacsomagok kapcsán a versenyhatóság határozatában foglaltak ellenére továbbra sem nyújt megfelelő tájékoztatást arról, hogy

  • milyen témakörökből álló,
  • összességében hány kártyacsomaggal válik teljessé a gyűjtemény,
  • mennyi idő alatt,
  • milyen összköltség mellett lehet azt megszerezni.

3. A GVH megállapította, hogy a Linea Directa Kft. a versenyhatóság tilalma ellenére

  • a Provea és az Editions Atlas által készített, részben még mindig jogsértő tartalmú dokumentumokat juttatja el a fogyasztókhoz,
  • ezeken alapuló telemarketinges tevékenységet folytat, illetőleg
  • ezeken alapuló ügyfélszolgálati tájékoztatást nyújt.

Mindezek miatt a GVH elrendelte határozatának végrehajtását. Mindaddig, amíg a vállalkozások tevékenységüket nem hozzák összhangba a versenytörvénnyel, a Linea Directa Kft-nek naponta 5 ezer forint, a Provea SA-nak naponta 35 ezer forint, az Edition Atlas SA-nak pedig naponta 40 ezer forint bírságot kell fizetnie. A bírság megfizetése mindaddig terheli eljárás alá vont vállalkozásokat, amíg kötelezettségük maradéktalan teljesítését nem igazolják a GVH számára.

Mivel a három vállalkozás GVH tiltó határozatának ellenére hosszú időn keresztül, üzletpolitika jelleggel és nyilvánvalóan rosszhiszeműen folytatta a fogyasztók megtévesztését, a bírság mértéke a versenytörvényben biztosított maximumot (naponta 50 ezer forint) közelíti. A GVH azonban enyhítő körülményként értékelte, hogy a vállalkozások valamit módosítottak magatartásukon és jelezték, hogy a jövőben további változtatásokat hajtanak végre. Bizonyos kérdésekben a három cég módosított szövegű tájékoztatásokról is hírt adott, bár a teljes bizonyítás egyelőre nem történt meg.

Az utóvizsgálat keretében a GVH nem vizsgálta, hogy a vállalkozások továbbra is megrendelés nélkül küldenek-e terméket és hogy a vásárolni nem kívánó fogyasztóknak kell-e lépniük a küldemények leállítása érdekében. Az utóvizsgálat során ugyanis megállapítást nyert, hogy a bemutató kollekciót követően megküldött csomagok tekintetében a címzettnek többféle lehetősége van arra, hogy a nem kívánt csomagot ne kapja meg, illetve ellenértékét ne kelljen kifizetnie. Ám hogy a módosított gyakorlat megfelelőnek tekinthető-e, azt egy új eljárásban lehet csak tisztázni.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-171/2006.