A földgázpiac 2009. július 1-jei megnyitásával nem emelkedik a lakosság és az egyetemes szolgáltatásra (ESZ) jogosult egyéb fogyasztók számára a földgáz nettó ára. Azonban az új ÁFA kulcs miatt a fogyasztók által fizetendő bruttó végfelhasználói ár legfeljebb az ÁFA emelkedés mértékével növekszik 2009. július 1-től.

A liberalizációval a gázárképzés rendszere a jövőben megváltozik, de a Magyar Energia Hivatalon keresztül továbbra is megmarad az egyetemes szolgáltatásért fizetendő árak állami kontrollja.

Az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 2009. évi 87. számában jelentek meg →

2009. július 1-től megszűnik a földgázellátásban a „közüzemi szolgáltatás”, a helyét tiszta versenypiaci modell veszi át. A piacnyitással egyidőben a felhasználók törvény által kijelölt köre úgynevezett egyetemes szolgáltatásra lesz jogosult, míg a felhasználók másik csoportja a szabad piacon vásárolhat földgázt.

Egyetemes szolgáltatásra a lakosság és társasházi közösségek a fogyasztás mértékétől függetlenül; a 20m3/h fogyasztásnál kevesebbet vételező egyéb nem lakossági fogyasztók; egy éves átmeneti időtartamra a 100m3/h fogyasztásnál kevesebbet vételező nem lakossági fogyasztók, valamint – fogyasztástól függetlenül – a távhőtermelők lesznek jogosultak. Az egyetemes szolgáltatási körben – a vételezésre jogosultak érdekeinek a védelmére – az árak állami kontrollja a Magyar Energia Hivatalon keresztül megmarad. A jövőben ezen fogyasztói kör is vásárolhat a szabad piacon földgázt, vagyis eldönthetik, hogy számukra a Hivatal által ellenőrzött árú szolgáltatás, vagy a piaci körülmények között kötött megállapodás a kedvezőbb. A szabadpiacon történő vételezés lehetőségével jelenleg is több fogyasztó él.

A földgázpiac megnyitása a fogyasztók számára tennivalóval, kötelezettségekkel nem jár.

2009. július 1-től az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített földgáz nettó induló árát a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján az energiaügyekért felelős miniszter határozta meg.

Az árak alakulása terén változás, hogy a jelenlegi országosan egységes árakkal szemben 2009. július 1-től az egyes egyetemes szolgáltató társaságok átlagárai között kismértékű (1-2%-os) eltérések jelentkeznek. Ennek alapvető oka, hogy az egyes szolgáltatók esetében a földgáz szállítása és tárolása eltérő költségekkel jár, ami elsősorban a szolgáltató területén található fogyasztók méretéből, számából és elhelyezkedésük sűrűségéből adódik. Egyik egyetemes szolgáltató területén sem emelkedik a lakossági földgáz nettó átlagára a 2009. június 30-ig hatályos országos nettó átlagárhoz képest, egyes szolgáltatók területén pedig a nettó átlagárakban kis mértékű csökkenés következik be.