Sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt vádat emelt az ügyészség Kolompár Orbán ellen – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

A tájékoztatás szerint a budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség emelt vádat az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője és két társa ellen.

Kolompár Orbán 2003. június 25-től az OCÖ elnökeként ellátta az önkormányzat képviseletét és gyakorolta munkáltatói, banki, gazdálkodási jogköreit is. A másik két vádlott – akik az OCÖ gazdasági vezetői voltak – feladata a könyvelés, a beszámoló készítése, a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos nyilvántartások vezetése volt.

A vád szerint Kolompár Orbán és két társa az OCÖ 2003. és 2004. évi gazdálkodása, könyvvezetése során “a pénzforgalmat nem megfelelően bonyolították, nem biztosították az egyes célfeladatok átlátható elszámolását”.

Az ügyészség szerint Kolompár Orbán “nem gondoskodott írásos dokumentumok készítéséről a kabinetek, a referensek munkájáról, feladatairól, így a könyvvitelben szereplő tételek bizonyíthatósága, átláthatósága nem volt biztosítva”.

A vádlottak ezzel megszegték a számvitelről szóló törvényben előírt valódiság és világosság elvi követelményét, és megnehezítették az OCÖ vagyoni helyzetének áttekintését, ellenőrzését.

A vád szerint Kolompár Orbán 2004 őszén több alkalommal utasította az OCÖ pénztárát, hogy különböző összegeket fizessen ki neki utólagos elszámolási kötelezettséggel. Így a pénztárból több mint ötmillió forintot vett fel, amellyel később nem számolt el az OCÖ felé, a pénzt nem fizette vissza, azzal ismeretlen módon sajátjaként rendelkezett. A kár nem térült meg.

Kolompár Orbánt a kerületi ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztással és a számvitel rendjének megsértésével, két társát ugyancsak a számvitel rendjének megsértésével vádolja, az eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság folytatja le.