Telefonon zaklatta a börtönből a bűncselekménye sértettjét egy előzetes letartóztatásban lévő, erőszakos közösülés bűntette miatt nem jogerősen elítélt fogvatartott. Az ombudsman szerint ez azért volt lehetséges, mert a kapcsolattartói nyilatkozat kitöltését követően a büntetés-végrehajtási intézetekben nem ellenőrzik, hogy a megadott telefonszám és cím valóban a fogvatartott kapcsolattartójaként megjelölt személyhez tartozik-e.

A sértett azt panaszolta az ombudsmannak, hogy az elkövető a börtönből megalázó, emberi méltóságát súlyosan sértő leveleket küldött neki és egyszer telefonon is felhívta annak ellenére, hogy a panaszos a kapcsolattartáshoz nem járult hozzá.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megkereste az érintett bv. intézetet, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát és a fővárosi főügyészt is. A BVOP arról tájékoztatta az országgyűlési biztost, hogy az intézetek nem ellenőrzik, kinek az elérhetőségeit adta meg a fogvatartott. A fővárosi főügyész pedig úgy nyilatkozott, hogy a bv. intézetek a jelenlegi gyakorlat szerint egyáltalán nem ellenőrzik, hogy a megadott telefonszám a kapcsolattartóként nyilvántartásba felvett hozzátartozóé-e, vagy sem.

Az ombudsman a vizsgálat alapján megállapította, hogy az ellenőrzés elmulasztásával a bv. intézetek lehetőséget teremtenek arra, hogy a fogvatartott telefonon felvegye a kapcsolatot a büntetőeljárás sértettjével, vagy a tanúkkal és befolyásolja a későbbi tanúvallomásukat, esetleg megfélemlítse őket, hátráltatva a büntetőeljárás eredményes befejezését. A büntetés-végrehajtási intézetek ilyen gyakorlata sérti azok emberi méltósághoz való jogát, akiknek telefonszámát, címét jogtalanul adta meg a fogvatartott.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata nyomán a Pest Megyei Főügyészség is felhívta az érintett bv. intézet figyelmét az esetre, az intézet parancsnoka pedig intézkedett, hogy beosztottjai ezentúl jobban ügyeljenek a fogvatartott kapcsolattartásának körülményeire.