Huszonegy mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés írható az Országgyűlés rovására szeptember 1-ig – tudatta az Alkotmánybíróság.

Ezek közül 18 esetben már letelt az alkotmánysértést kimondó Ab-határozatban a mulasztás orvoslására előírt határidő – olvasható az Ab hírlevelében.

A jogalkotói mulasztások közül az, amelyiknél a legrégibben járt le a pótlására előírt határidő, a II. világháborút lezáró 1947-es Párizsi Békeszerződés által előirt kártalanításról, illetve az akkoriban Csehszlovákiából áttelepítettek kárpótlásáról rendelkezik, és a parlamentnek 1997. június 30-ig kellett volna jogszabályt alkotnia. De 1999. december 15-én lejárt az Országgyűlés ülésezési rendjével kapcsolatos alkotmányos mulasztással kapcsolatban az Ab által a parlamentnek megszabott határidő is.

Az Országgyűlés hosszú évek óta nem rendezte a kisebbségek parlamenti képviseletét sem, bár jogászok ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy az Ab határozatban ezt a mulasztást nem mondta ki.

A parlament Ab által megállapított mulasztásos alkotmánysértései között vannak, amelyek kábítószerrel kapcsolatos nemzetközi egyezmények kihirdetésével függnek össze, vannak, amelyek a választókerületek kialakításával, a népszavazás speciális határidőivel, a kitüntetések adományozásával, a külföldön tartózkodók szavazásával, a közigazgatási hivatalokkal, vagy a médiatörvénnyel.