Szeptember 5-én ismét útnak indul a Meleg Méltóság Menete. Az igazságügyi és rendészeti miniszter megerősítette: a rendőrség határozott intézkedésekkel fogja biztosítani, hogy a melegek – ahogyan az alkotmányos kereteken belül bárki más – háborítatlanul fejezhessék ki véleményüket, közösséghez való tartozásukat.

Vasárnaptól, tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a korábban Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Film- és Kulturális Fesztiválnak nevezett egyhetes rendezvénysorozat, amelyet az idei évtől Budapest Pride-nak hívnak. Ehhez kapcsolódik szeptember 5-én a Meleg Méltóság Menete. A felvonulás a tavalyinál biztonságosabb lesz, a rendőrök az Andrássy úttal párhuzamos utcákat is lezárják, így az ellentüntetők dobótávolságon kívül rekednek.

13 budapesti nagykövetség (amerikai, ausztrál, cseh, brit, dél-afrikai, francia, holland, kanadai, német, norvég, spanyol, svéd és szlovén) is támogatták a rendezvényt. “Támogatjuk ezeknek a közösségeknek a jogát arra, hogy ezzel a hagyományos alkalommal élve békésen, törvényesen felvonuljanak, így kifejezve óhajukat, hogy véget vessenek az őket érintő ügyeket övező csendnek” – áll a közös nyilatkozatukban. Az emberi jogok – köztük az igazságosság, az egyenlőség, az emberiesség, a szólásszabadság tiszteletben tartása és a jogrend – olyan alapok, amelyekre a demokratikus államok berendezkedése épül. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata rögzíti azt az alapvetést, hogy minden egyént ugyanazok a jogok és szabadság illet meg. A kormányokat az alapvető emberi értékek tisztelete kötelezi arra, hogy megvédjék valamennyi állampolgárukat az erőszaktól és biztosítsák minden embernek az egyenlő lehetőségeket – mutat rá közös nyilatkozatában a 13 nagykövetség. Mint írják, napjainkban sok embernek kell rendszeres és nyilvánvaló diszkriminációval szembesülnie szexuális irányultsága és nemi azonossága alapján. Kormányaink arra törekednek, hogy felvegyék a harcot az effajta diszkriminációval, támogatva mindenki ember jogának az érvényesülését, tekintet nélkül szexuális orientációjára vagy nemi identitására. “Valamennyi kormányt arra ösztönzünk, hogy biztosítsák, sem a szexuális irányultság, sem a nemi identitás ne képezhesse büntetőjogi elmarasztalás alapját” – olvasható a dokumentumban. Hangsúlyozzák, kormányaik politikája e tekintetben összhangban van az ENSZ-közgyűlés 2008. december 18-án elfogadott, az emberi jogokról, a szexuális orientációról és a nemi identitásról szóló közös nyilatkozatával.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter megerősítette, hogy a rendőrség határozott intézkedésekkel fogja biztosítani, hogy a melegek – ahogyan az alkotmányos kereteken belül bárki más – háborítatlanul fejezhessék ki véleményüket, közösséghez való tartozásukat. Ennek érdekében a párhuzamos utcákat is lezárják a felvonuláskor, hogy elkerülhető legyen a tavalyihoz hasonló erőszakos cselekmények, hogy ne kerülhessenek “dobótávolságba” a rendbontók. A tavalyi melegfelvonulást július 5-én tartották a fővárosban. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők csoportja Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, savval töltött, preparált tojásokat dobáltak.

A holland és a brit nagykövetség által támogatott fesztivál gerincét négy eseménytípus adja: a filmfesztivál, a beszélgetések, a Meleg Méltóság Menet elnevezésű felvonulás, és az ezt követő partik. Az idei fesztiválon huszonegy játékfilmet és egy dokumentumfilmet vetítenek a Művész moziban, emellett beszélgetéseket is szerveznek. Szó lesz a melegek gyermekvállalásáról, az alternatív családmodellekről, a gyűlöletbeszédről, valamint a 2012-re Budapestre tervezett “melegolimpiáról”. A menet délután kettőkor indul a Felvonulási térről az Erzsébet térre, az útvonalat fémkordonokkal zárják körül. A Budapest Pride weboldalán számos támogató videoüzenet található; a kanadai parlamenti képviselőkön kívül, Whoopi Goldberg oscar díjas amerikai színésznő üzenete is megtalálható, amelyben kérte a résztvevőket, hogy a felvonulás alatt tartózkodjanak az erőszakos megnyilvánulásoktól, egyben üdvözölte a kezdeményezést. A magyar művészek egy csoportja szintén videóüzenetet jelentetett meg a világ legnépszerűbb közösségi portálján, mellyel a homoszexuális kisebbségeket érő gyűlölet ellen tiltakoztak.

A magyarországi parlamenti pártok közül senki sem tiltakozott a rendezvény ellen, ami nem véletlen, hiszen az Európai Parlament 2007-ben állásfoglalásra vonatkozó indítványt fogalmazott meg a homofóbiáról. A 468 igen, 149 nem és 41 tartózkodás mellett elfogadott európai parlamenti határozat felszólítja az EU kormányát (Európai Bizottság), hogy tegyen lépéseket azon tagállamokkal szemben, melyek diszkriminálják a szexuális kisebbségeket vagy nem lépnek fel kellően az elharapódzó homofóbia ellen. A dokumentum követeli a tagállamoktól, hogy biztosítsák az azonos nemű párok jogegyenlőségét az öröklés, a tulajdonlás, a lakhatás valamint a nyugdíj területén. Szavazati arányok alapján a határozattal a parlament konzeravtív képviselőinek egy része is egyetértett. A dokumentumra nem csak az MSZP és az SZDSZ EU képviselői szavaztak igennel, de a FIDESZ-es képviselők is.

A rendezvény betiltását, a rendőrfőkapitánynak írt levelében egy fideszes országgyűlési képviselő indítványozta, az okok között a belvárosi közlekedés ellehetetlenítése mellet a kiskorúak erkölcsi fejlődésének veszélyeztetését említette. Véleménye szerint a – tavalyi tapasztalatok alapján – veszélyt jelent a közbiztonságra, a közrendre és a közerkölcsre is. Ráadásul mások mozgásszabadságát is korlátozza, hiszen ellehetetlenítené Budapest belvárosában a tömegközlekedést. A Fidesz közleményt adott ki, melyben közölte, hogy képviselője nem a párt hivatalos állásfoglalásának, hanem magánvéleményének adott hangot. Jogvédő szervezetek (TASZ, Helsinki Bizottság) kérték a parlamenti pártokat, hogy indítványozzák a képviselő visszahívását az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségügyi, civil- és vallásügyi bizottságából, mert a képviselő kirekesztő nézetei gyökeres ellentétben állnak az emberi jogok védelmével megbízott testület feladataival.

A BRFK tájékoztatása szerint a demonstráció tudomásul vételekor elsődlegesen az állampolgárok gyülekezési szabadságához és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos alapjogokat vették figyelembe. „Magyarországon minden állampolgárnak joga van megjeleníteni és kifejezésre juttatni véleményét, még ha az el is tér mások álláspontjától, nézeteitől” – szögezte le a rendőrség, hozzátéve, arra kérik a résztvevőket, tartózkodjanak a közízlést sértő magatartástól, ellenkező esetben eljárás indul ellenük.