Csak a 10 ezer forint feletti kötbért kell kifizetni, kedvezőbb a biztosítékadás – ezt tartalmazza a hétfőtől módosult és az uniós támogatások ellenőrzési rendszerét tartalmazó kormányrendelet, ami a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Ha a támogatást lebonyolító szervezetnek felróható okból késik a támogatás kifizetése, akkor a kifizetési határidő lejártától – az akkori jegybanki alapkamattal azonos – késedelmi kamatot kell fizetnie. Ez a szabály most kiegészült azzal, hogy csak akkor jár a késedelmi kamat, ha annak összege eléri a 10 ezer forintot.

A támogatott cégek biztosítékadása kedvezőbb lesz. A módosítás kimondja: a biztosíték legfeljebb a támogatás összegéig kérhető. Tipikus biztosíték a támogatással létrejött épületre bejegyzett zálogjog.

A biztosíték arra is szolgál, hogy a támogatásban vállalt időszakon át a cég fenntartsa és működtesse a támogatással létrejött projektet (ez a fenntartási időszak).

Ha a projekt 50 millió forintnál kisebb támogatást kapott, akkor a fenntartási időszakra nem kell biztosítékot adni, míg 50 millió forint támogatáson túl a támogatás fele után kell biztosítékot letenni- olvasható a Magyar Közlönyben.