Üdvözli a volt guantánamói fogoly befogadásáról szóló magyar kormányfői bejelentést az Amnesty International – közölte a nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtökön.

Az Amnesty International emellett üdvözli Bajnai Gordon miniszterelnök azon kérését is, miszerint az emberek legyenek tekintettel azokra a nehéz körülményekre, amelyek között a fogoly az elmúlt éveit töltötte, és segítsék őt a beilleszkedésben – olvasható közleményükben.

A jogvédő szervezet arra kéri a magyar államot, ösztönözze a többi kormányt is arra, hogy kövessék a példáját; a hatóságokat és a médiát pedig arra, hogy tartsák tiszteletben a volt fogoly magánélethez és biztonsághoz való jogát. Véleményük szerint a volt fogolynak a végleges jogi státusz tisztázásáig olyan ideiglenes státuszt kellene kapnia, amely “élete újjáépítéséhez nélkülözhetetlen”.

Emlékeztetnek arra: az Amnesty International évek óta kampányol a guantánamói fogolytábor bezárásáért és a foglyok szabadon engedéséért.

Hangsúlyozzák azt is, hogy álláspontjuk szerint elsődlegesen az Egyesült Államok kötelessége a fogolytábor felszámolása és a volt foglyok helyzetének megnyugtató rendezése. Ezért csalódottságukat fejezik ki amiatt, hogy az amerikai kormány nem hajlandó befogadni a volt guantánamói foglyokat az Egyesült Államok területére.

Bajnai Gordon szerdán jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfit. A Fidesz azt közölte: a döntésért a kormány viseli a felelősséget. Az SZDSZ szerint Magyarország helyesen jár el a volt guantánamói fogoly befogadásával.