Átmeneti időre, két évre egy új, harmadik, 39 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot vezetne be az MSZP a köztulajdonban álló gazdasági társaságok dolgozóinak havi kétmillió forint feletti jövedelmére; a javaslat elfogadásával a 2 millió forint feletti részt teljes egészében elvonnák.

A szocialista frakció hétfőn nyújtotta be a parlamentnek az “államháztartás egyensúlyát javító különadóról” szóló törvénytervezetét.

E szerint január 1-jétől 39 százalékos különadó sújtaná a többségi állami, önkormányzati gazdasági társaságoknál dolgozók közül azokat, akiknek a havi jövedelme meghaladja a 2 millió forintot. Az adókulcs bevezetése azt eredményezi, hogy az szja-, és járulékfizetés után a jövedelem 2 millió forint feletti részét teljes egészében elvonja az állam.

A jogszabálytervezet úgy számolja ki a havi 2 millió forint feletti részt, hogy leszögezi: a különadó adóalapja a rendszeres járandóságok együttes összegéből a napi 66 ezer forintot meghaladó rész; a nem rendszeres járandóság; a felmondási járandóság.

A különadó a központi költségvetés bevétele lenne, a törvény átmeneti időszakra, a 2010-2011-es évekre vonatkozna.

Mesterházy Attila frakcióvezető múlt hétfőn a képviselőcsoport ülését követően – amelyen jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök is – bejelentette: a frakció egyeztetéseket kezd a kormánnyal, hogy az állami és az önkormányzati cégeknél a kétmillió forint feletti fizetéseket különadó sújtsa.

Lendvai Ildikó pártelnök múlt kedden “mágnásadónak” nevezte ezt a különadót.