A hiteles tulajdoni lap másolat díja januártól több mint másfélszerese lesz a jelenleginek, viszont elektronikusan is kérhető lesz a másolat, amely olcsóbb lesz a jelenlegi papíralapúnál is – egyebek mellett ezt tartalmazza az illetékeket, valamint az igazgatási szolgáltatási díjakat módosító törvény, amelyet hétfőn fogadott el a parlament.

A képviselők 182 igen, 173 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett hagyták jóvá a törvénymódosítást.

Jelenleg egy papíralapú hiteles tulajdoni lap másolat díja 4.000 forint, ez januártól 6.250 forintra emelkedik. Eddig nem lehetett elektronikus másolatot kérni, most viszont – 3.600 forintért – erre is lehetőség nyílik. A nem hiteles elektronikus tulajdoni lap másolat ennél is olcsóbb lesz, mindössze ezer forintba kerül.

Az ingatlannyilvántartási eljárásért – első fokon – 6.000 forint helyett 6.600 forintot kell fizetni ingatlanonként. A jelzálogbejegyzés díja pedig 12.000 forintról 12.600 forintra emelkedik. A társasház bejegyzéséért lakásonként 6.000 forint helyett 6.600 forintot kell fizetni, de a maximális 100 ezer forintos díj – házanként – változatlan marad.

Változatlan – 10 ezer forint – marad az első fokú ingatlan nyilvántartási eljárás elleni fellebbezés díja.

Nem kell fizetni – egyebek mellett – a hagyatéki eljárás, a részarány-földtulajdonnal kapcsolatos eljáráshoz szükséges, elektronikusan lekért nem hiteles tulajdoni lap másolatért. Személyes díjmentességet élvez a Magyar Állam, valamit az egyház, az egyházak szövetsége és intézménye. Az egyházaknak azonban csak -ingatlanonként – évi egy tulajdoni lap másolat ingyenes.