Újabb forrással bővülhet az előadó-művészeti szervezetek költségvetése, ugyanis az Európai Bizottság határozata, amely november 12-én lépett hatályba, jelentősen megkönnyíti támogatók bevonását az érintett szervezetek finanszírozásába.

Az Európai Bizottság 2009. október 28-i határozatának megfelelően november 12-én hatályba lépett az Előadó-művészeti szervezetek finanszírozásáról és sajátos munkajogi szabályozásáról szóló 2008. évi XCIC. törvény 48. §-a, amely módosítja a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényt.

Az új szabály jelentősen megkönnyítheti majd támogatók bevonását az előadó-művészeti szervezetek finanszírozásába, így újabb forrással bővülhet a szervezetek költségvetése. A támogatási program egyaránt kedvező a támogatást nyújtó cégek és a nyilvántartásba vett színházak, zenekarok, táncegyüttesek részére.

A határozat szerint az előadó-művészeti szervezeteket támogató adózó társaságok adókedvezményt vehetnek igénybe a támogatás mértékéig.

Az adókedvezmény igénybe vételének részleteiről útmutatót találnak az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve az Előadó-művészeti Iroda honlapján.