A 2010-es költségvetési törvényjavaslatról szavaz ma az Országgyűlés. A képviselők még november 3-án döntöttek a jövő évi büdzsé fő számairól, a bevételi főösszegét 12.662,680 milliárd forintban, a kiadási főösszegét 13.533,026 milliárd forintban, hiányt pedig 870.346,2 millió forintban állapították meg.

A jövő évi költségvetés 3,8 százalékos hiánycéllal számol, negyvenmilliárd forintot elvon a közösségi közlekedéstől, nagyságrendileg hetvenmilliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását, ugyanakkor nem változik a gyermekétkeztetés jelenlegi mértéke és meglesz a fedezete annak, hogy az ötszázalékos általános forgalmi adókulcsba kerüljön a távhő. Jövőre elindulhat és a jelenlegi tervek szerint három évig működhet az úgynevezett Kiút Program, közkeletű nevén a “szegények bankja”.

Dönthetnek a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, a 2011-es népszámlálásról szóló törvényről. A zárószavazást egy héttel elhalasztották, mert arról az MSZP még a fogyatékos szervezetekkel egyeztetett, és ma dönti el, benyújtja-e a módosító indítványt, hogy már a 2011-es népszámláláson is rákérdezzenek a fogyatékosságra.

Sólyom László október 21-én küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a törvényt, mert nem értett egyet azzal, hogy nem gyűjtenének a termékenységre, az egészségi állapotra és fogyatékosságra, valamint a vallásra vonatkozó adatot, holott a korábbi, 2001-ben tartott népszavazáson valamennyi kérdéskör szerepelt.

A köztársasági elnök kifogásolta azt is, hogy a 2011-es népszámláláson csak a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás kérdése szerepelne, nem pedig általában a nemzetiség, függetlenül attól, hogy a személy kisebbségi vagy többségi nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

A kormány által benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány részben orvosolná az államfő által felvetett problémákat, de továbbra sem szerepel az adatkörök között a vallás és az egészségi állapot.