Zámbó Gyula ügyvéd tájékoztatása szerint ártatlannak tartja magát a Budapest Airport (BA) Zrt. és a BKV Zrt. jogi igazgatója. Közös ügyvédjük vasárnap elmondta: az őrizetbe vételen és a gyanúsításon mindketten megdöbbentek.

Hozzátette: a BKV Zrt. jogi igazgatója elmondta neki, hogy valóban átvett tízmillió forintot, de az nem vesztegetési pénz volt, hanem legálisan kapta. A BA jogi igazgatója pedig azzal indokolta, hogy nem tud vallomást tenni: fogalma sincs, mi történik.

A gyanúsítottakat a Fővárosi Főügyészség egyelőre nem helyezte előzetes letartóztatásba, meghallgatásuk hétfőn délelőtt lesz.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) több hónapon át nyomozott, mielőtt pénteken őrizetbe vette a BA Zrt. és BKV Zrt. jogi igazgatóját. A sajtóban R.-V. Krisztina és Sz. György néven említett igazgatók ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást az RRI, illetve kezdeményezte előzetes letartóztatásukat a Fővárosi Ügyészségnél. A rendőrség rajtuk kívül az ügyben további három ember ellen indított büntető eljárást vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt.

A TV2 Tények című hírműsora úgy tudja, hogy a gyanúsítottak között van annak a szoftverfejlesztő cégnek a vezetője is, amely nemrég 28 millió forintért elkészítette a BKV szerződéseinek digitalizálását.

Horváth Katalin Fanni, az RRI sajtószóvivője vasárnap arról számolt be, hogy a rendőrség egy magánszemély feljelentése alapján, április 15-én kezdte meg a nyomozást. A feljelentő a BA Zrt.-vel szerződésben álló gazdasági társasággal kapcsolatos korrupciós cselekményekre hívta fel a nyomozó hatóság figyelmét.

Hozzátette: a rendőrség az elmúlt hónapokban adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a BA jogi igazgatója – összejátszva korábbi beosztottjával, a BKV jogi igazgatójával – a Budapest Airporttal szerződésben álló ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta, illetve ezen ügyvédi irodák túlszámláztak, azaz el nem végzett teljesítést is kiszámláztak a repülőteret üzemeltető társaság részére. A nyomozás során arra is bizonyítékokat talált a rendőrség, hogy a BKV jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követ el.

A rendőrség a BKV jogi igazgatóját tetten érte, amint egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában nagyjából tízmillió forint összegű kenőpénzt vett át egy, a közlekedési társasággal szerződésben álló cég munkatársától. Az egyik gyanúsított az elfogás során passzív ellenállást tanúsított a rendőri intézkedéssel szemben, a pénzt átadó személy azonban megpróbált gépkocsijával elmenekülni. Őt a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális egységének segítségével fogták el – mondta a sajtószóvivő.

A nyomozás jelenlegi szakaszában a lefoglalt bizonyítékokat értékelik. Ezzel összefüggésben Horváth Katalin Fanni azt közölte, hogy a házkutatás során az egyik gyanúsítottnál csekély mennyiségű, saját fogyasztásra szánt kábítószert is talált a rendőrség.

Sajtóhírek szerint a BKV jogi igazgatójának pénteki tetten érése után az RRI még aznap éjszaka házkutatást tartott a közlekedési társaság Akácfa utcai székházában, a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójának lakásán, valamint egy, a BKV-val szerződésben álló ügyvédi irodában. A nyomozók mind a négy helyszínen dokumentumokat és számítástechnikai adathordozókat foglaltak le. A Budapest Airport jogi igazgatóját a lakásán fogták el.