Összesen tizenegy törvényen változtat az egyes szociális és munkaügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló javaslat. A legnagyobb terjedelemben a gyermekek védelméről szóló törvény változik – mondta Korózs Lajos szociális államtitkár expozéjában kedden a parlamentben.

Hozzátette: a törvényjavaslat célja az egyes szociális és munkaügyi tárgyú törvényeknek az új Ptk. szabályaihoz való igazítása.

Mint kiemelte, leginkább a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosul, főként az örökbefogadást, a kapcsolattartást és a családba fogadást érintően.

Elmondta, hogy a törvényjavaslat tartalmazza az átmeneti gondozásban részesülő, a családok átmeneti otthonában csak egyik szülőjével ellátott gyermek különélő szülőjével való kapcsolattartását.

Korózs Lajos szólt arról is: a saját családjában élő gyermek kapcsolattartásának szabályozásától eltérően rögzíti a javaslat a hivatalból történő szabályozási kötelezettséget az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett, valamint a nevelésbe vett gyermeknél.

Az államtitkár különösen fontosnak nevezte a gyermek családból való kiemelését előidéző szülői magatartás értékelését, amely, mint hangsúlyozta, módot ad a gyermek megóvására a bántalmazó szülővel szemben. Hozzátette: a javaslat tartalmazza a felügyelt kapcsolattartás alapvető szabályait. Ennek célja a gyermek bántalmazásának megakadályozása, illetve a további bántalmazás megelőzése – jelentette ki.

Mint mondta, a gyermek családi kapcsolatainak fenntartását, ápolását segíti elő a szülőn kívül más hozzátartozókkal, testvérrel, nagyszülővel, való kapcsolattartás szabályozása.

Szólat arról is, hogy a válsághelyzetben lévő várandós anyák segítése érdekében a javaslat lehetővé teszi az örökbefogadást elősegítő közhasznú szervezetek számára, hogy várandós anyák átmeneti otthonát tartsanak fenn.

A várandós anyák átmeneti otthonában legalább három, legfeljebb nyolc várandós anya ellátását lehet biztosítani – tette hozzá az államtitkár.

Korózs Lajos közölte: új feladatként jelenik meg az örökbefogadást követő gondozás, amelyet a területi gyermekvédelmi szakszolgálat és az örökbefogadást segítő közhasznú szervezet végezhet. Az örökbefogadást követő gondozás lényege, hogy az örökbefogadás után a szakembernek fel kell vennie a kapcsolatot az örökbefogadó családdal – hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy ha az örökbefogadókban a felkészítés során tudatosítják, hogy probléma esetén segítséget kérhetnek a szakemberektől, akkor talán nem csak krízishelyzetben keresik fel a szolgáltatót.

Elmondta, hogy a családtámogatási törvény módosítása lehetővé tenné azt, hogy a 10. életévét be nem töltött gyermek örökbefogadását követően legfeljebb fél évig az örökbefogadó szülők valamelyike gyermekgondozási segélyt vegyen igénybe.

Az új szabályozás 2010. május elsején lépne hatályba.