Közel duplájára, 48-ról 95-re emelkedik január első napjától az építésügyi ellenőrök száma – a kormány szerdai döntését Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az uniós források felhasználására elkülönített 2.440 milliárd forint értékű, 1.200 projektből 500, mintegy 800 milliárd forint értékben már elindult, illetve a közeljövőben elindul.

Az államtitkár vázolta az építési gyorsító csomag eddigi elemeit, mivel a mostani intézkedés ennek az utolsó része.

A kormány lerövidítette az építési engedélyezés idejét. Például egy családi házhoz a korábbi 45 nap helyett 22 nap alatt lehet engedélyt szerezni. Más esetben – például az emberi tartózkodásra nem alkalmas épületeknél engedély helyett elég a bejelentés. E körbe tartozik például a kerti tároló. Sok esetben pedig bejelentés sem kell, elegendő az építési szabályok betartásával építkezni. Ilyen például a kerítés építése.

A gyorsító csomag második része a lánctartozás visszaszorítását éri el – mondta az államtitkár, és a fedezetkezelő intézményének a megteremtésére utalt.

A gyorsító csomag utolsó eleme az, hogy az építésügyi ellenőrök száma január első napjától emelkedik. Az új ellenőrök felvétele már zajlik, a rendelet januári 1-i hatályba lépésekor már munkába is állnak – válaszolta újságírói kérdésre Burány Sándor.

Kapcsolódó cikkek:

Egyszerűsödik az építési engedélyezés – Elfogadták a második építési gyorsító csomag részleteit→

Gyorsítás II. jogszabálycsomag – Az építtetők védelmében, a lánctartozások visszaszorítására→

Gát a lánctartozásoknak – A Gyorsítás II. jogszabálycsomag 2009. október 1-jén hatályba lépő legfontosabb újdonságairól→