Az Országgyűlés 196 igen, 151 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett hétfőn elfogadta a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt.

A törvénykönyvnek 2010. május elsején a második könyve és az alapelvei lépnek életbe, így a személyekre, a gondnokságra, az alapítványokra és a személyiségi jogokra vonatkozó szabályok. A kódex többi része 2011. január elsejétől lesz hatályos, de van olyan rendelkezés is, amely 2015-től.

A hétfőn elfogadott életbeléptetésről és végrehajtásról szóló törvény több tucatnyi más jogszabályt módosít, a fokozatosan életbe lépő polgári törvénykönyvhöz igazít.

Így például számos ponton változnak a polgári perrendtartás szabályai, de változik a büntető törvénykönyv és a büntető eljárás is.

Módosulnak a köztisztviselőkről, közjegyzőkről, magzati életről, ügyvédekről szóló törvények, változnak egyes bírósági hatáskörök, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról, a természet védelméről szóló törvények csakúgy, mint a szerzői joggal, iparjogvédelemmel, örökbefogadással, szülői felügyelettel, kárfelelősséggel vagy örökléssel kapcsolatos szabályok.

Az új Polgári Törvénykönyvről