Összességében több mint 35 millió forint bírságot szabott ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a TV2-re a Hal a tortán című műsor tavaly októberi adásai miatt – közölte Berényi Diána sajtóreferens pénteken az MTI-vel. A médiahatóság döntése szerdán született.

A valóságshow-ba október 12. és 16. között olyan vendégeket hívtak meg, akik, egy kivételével, több évet töltöttek börtönben vagy fegyházban.

A csatorna a műsort a korhatár alapján a II. kategóriába sorolta, azaz “Tizenkét éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott” minősítést kapott. Az ORTT álláspontja szerint azonban a műsort magasabb korhatári kategóriába kell sorolni.

Az ORTT szerint a TV2 a műsor besorolásával és sugárzási időpontjával öt alkalommal sértette meg a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt, ezért a műsorszolgáltatóra több mint 28,7 millió forint kötbért rótt ki.

A testület azt is megállapította, hogy a Hal a tortán ezen részeinek műsorelőzeteseivel a csatorna 68 alkalommal sértette meg a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény egyik rendelkezését. Emiatt újabb, több mint 6,7 millió forintos kötbért vetettek ki.

A Hal a tortán című műsor vendége 2009. október 12-16. között Tasnádi Péter, Stadler József, Zalatnay Sarolta, Nagy Éva, illetve Pápai Joci volt.