A vagyonadótörvénnyel kapcsolatban több tucat panaszos levél és telefon érkezett az Alkotmánybírósághoz – mondta a testület sajtófőnöke hétfőn. A határozatot még az első bevallás határideje, február 25-e előtt kihirdeti az Ab – tette hozzá Sereg András.

Az elmúlt hetekben számos indítvány, és még több állampolgári panasznak tekinthető beadvány érkezett a testülethez. Ez utóbbiakat többnyire idős emberek fogalmazták meg, akik a vagyonadó miatt kilátástalanná vált helyzetükről számolnak be. Az észrevételek egy része extrém élethelyzetekre is ráirányítja a figyelmet – mondta Sereg András.

A határozatot még az első bevallás határideje, február 25-e előtt kihirdeti az Ab, mert mindenképpen szeretne tiszta helyzetet teremteni. Addig még akár négyszer is tárgyalhatnak róla az alkotmánybírák – mondta a sajtófőnök.

Arra a felvetésre, lehet-e a gyors döntés oka, hogy az Ab a vagyonadó alkotmányellenességét kívánja kimondani, Sereg András úgy reagált: még formálódik a döntés, de ez így semmiképpen nem állítható, hiszen csak az Ab legutóbbi döntéseit figyelve, mind a szuperbruttó, mind pedig a családi pótlék ügyében gyors döntést hozott a testület, holott az egyiket alkotmányosnak, a másikat pedig alkotmányellenesnek minősítette.

A kormány szerint alkotmányos a vagyonadó

Hosszú időre lekerül a napirendről az értékalapú adó elméleti lehetősége is, ha az Alkotmánybíróság kifogást emel ellene, de a kormány azzal számol, hogy a vagyonadó kiállja az alkotmányossági próbát, kidolgozásakor ugyanis figyelembe vették a testület korábbi döntéseit – ismertette Szollár Domokos kormányszóvivő pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Ezért úgy vélte, hogy az Alkotmánybíróság februárban nagyon fontos döntést fog hozni gazdasági, politikai és jogfilozófiai értelemben is.

Szollár Domokos emlékeztetett: az értékalapú vagyonadó bevezetésének célja az igazságosabb közteherviselés megteremtése volt, ugyanis az új adónem nem a kereseteket, hanem a felhalmozott vagyont adóztatja. Ez a gazdasági válság idején különösen fontos, hiszen a fokozódó terheket úgy igazságos szétteríteni, hogy ne a szegényeket, hanem inkább a vagyonosokat sújtsa. A vagyonadó a mai szabályok szerint az adózóknak mindössze 5 százalékát érinti – mondta.

A vagyonadó bevezetése teremtette meg a lehetőségét annak, hogy csökkenteni lehessen a munkára rakódó terheket és a személyi jövedelemadót – emlékeztetett. Az szja-változások az adózók 98 százalékát pozitívan érintik, egy átlagos, havi 200 ezer forintot kereső adózó havonta nettó 15 ezer forinttal többet visz haza 2010-ben, mint az előző évben – mondta. A vagyonadó a fedezete annak is, hogy a munkáltatói járulék 5 százalékponttal csökken, ennek köszönhetően a kis- és középvállalkozói szektornak 400 milliárd forinttal kevesebbet kell befizetnie a központi költségvetésbe.

Megerősítette azt is, hogy az adóhatóság teljesítette az adatvédelmi ombudsman egyik kérését, így az APEH honlapján közzétett vagyonadó-kalkulátorral már a személyes adatok megadása nélkül is ki lehet számolni az ingatlan becsült forgalmi értékét.

Hangsúlyozta: a kalkulátort nem kötelező, ám érdemes használni, mert segít a forgalmi érték meghatározásában, ugyanakkor védettséget ad. Ha ugyanis a kalkulátorral kiszámolt értéket tüntetik fel az adóbevallásban, az APEH akkor sem büntet, ha az ellenőrzés során megállapított forgalmi érték magasabb a becsült értéknél.

Az a fejlesztés, amivel az adatok helyességét lehet ellenőrizni, több időt igényel, várhatóan a jövő hét végére fog elkészülni mondta a kormányszóvivő.

Kapcsolódó cikkek:

Ingatlanokat terhelő vagyonadó

Adatvédelmi aggályok a vagyonadó-kalkulátor működése kapcsán →