Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy édesanya, mert a magyar állam megsérti magánélethez fűződő jogát úgy, hogy nem biztosítja az otthonszülés feltételeit, és a bábákat szabálysértéssel sújtja – áll a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet közleményében.

Magyarországon az intézeten kívüli tervezett (otthon) szülés szabályai kidolgozatlanok. Bár a szülőket semmi sem korlátozza abban, hogy maguk válasszák meg gyermekük világra hozatalának helyszínét, de semmi sem szabályozza ennek sem tárgyi, sem alanyi feltételeit. A közreműködő szakemberek, bábák pedig minden egyes esetben szabálysértést követnek el, s a hatóságok több esetben büntetőeljárás indítanak. Az otthon született gyermekek anyakönyvezése is sokszor nehézségekbe ütközik.

A magyar törvénnyel kihirdetett Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. Cikke minden aláíró tagállam polgára számára biztosítja azt, hogy a magánélethez fűződő jogát tiszteletben tartsák – hangsúlyozza a TASZ. A jogvédők úgy vélik: az állam hosszú évek alkotmányos mulasztásával megsértette az édesanya ezen jogát, aki a TASZ ügyvédjének segítségével a Strasbourg-i bírósághoz fordult.

A TASZ korábban az Alkotmánybírósághoz írt beadványában kérte a bírákat, hogy állapítsák meg az alkotmányos mulasztást az önrendelkezési jog, a hátrányos megkülönböztetés tilalma és a jogbiztonság elvének sérelme miatt. A TASZ indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság kötelezze az Országgyűlést és a Kormányt a szabályozás megalkotására.

A TASZ otthonszülésről szóló videóját megtekinthető

Kapcsolódó cikk:

Mulasztásban a Köztársaság – Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ az otthonszülés szabályozása ügyében