Meg kell teremteni a szlovák államnyelvtörvény rendelkezései és a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény közötti egyensúlyt – hangsúlyozta Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa kedden Budapesten, az Országgyűlés elnökével folytatott megbeszélésén.

Az Országgyűlés sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a főbiztos úgy vélte: a júniusi szlovákiai választások előtt kicsi az esély a szóban forgó törvények módosítására. Vollebaek szerint az államnyelv használatát nem büntetések kiszabásával, hanem más eszközökkel kell ösztönözi. Megerősítette, hogy a jövőben is figyelemmel kíséri az államnyelvtörvény alkalmazását, és szükség esetén tanácsokat ad.

Katona Béla házelnök a tanácskozáson azt mondta a főbiztosnak, hogy bár a nyelvtörvény végrehajtási utasítása a törvény néhány pontját világosabbá tette, a kívánt egyensúly megteremtéséhez ez még nem elegendő. A házelnök reményét fejezte ki, hogy – ha előbb nem is – a szlovákiai választások után egy új kisebbségi törvény elfogadásával a kialakult helyzetet hosszú távra rendezni lehet.

Knut Vollebaek a nap folyamán Balázs Péter külügyminiszterrel tárgyalt. Hétfőn Pozsonyban folytatott megbeszéléseket a módosított szlovákiai nyelvtörvény alkalmazásáról. Találkozott Miroslav Lajcák külügyminiszterrel, a szlovákiai magyarok képviselőivel és fogadta őt Ivan Gasparovic államfő és Robert Fico kormányfő is.

A szlovák államnyelvtörvényről