Nyilvános regiszter létrehozását javasolja az Európai Parlament a cégek adóparadicsomokkal folytatott ügyleteinek átláthatóbbá tételére. Az EP négy jelentést fogadott el szerdán az adózással kapcsolatban.

Az Európai Parlament szerdán elfogadta Leonardo Domenici olasz szocialista képviselő jelentését a jó kormányzás ügyének előmozdításáról az adózás területén. Ez többek között sürgeti az áfacsalások elleni fellépés erősítését és különféle ösztönzők, illetve szankciók bevetését ajánlja az adóhatóságok munkájának javítására. Egyúttal nyilvános regiszter létrehozását is javasolja a cégek adóparadicsomokkal folytatott ügyleteinek átláthatóbbá tételére.

Magdalena Alvarez spanyol szocialista képviselő jelentését elfogadva az EP támogatásáról biztosította az Európai Bizottság kezdeményezését az adóhivatalok közti automatikus információcsere általános rendszerének kiépítésére, ami minden adófajtára kiterjedne, kivéve az áfát és a különböző jövedéki adókat – ezekre ugyanis már most is van hasonló rendszer.

David Casa máltai néppárti képviselő jelentését elfogadva az EP kiállt a Bizottság azon kezdeményezése mellett is, hogy a széndioxid-kibocsátási jogok kereskedelmében vezessék be a fordított áfakivetés gyakorlatát. Ez a terület ugyanis a legújabb felismerések tükrében fokozottan kitett a körhinta-típusú áfacsalásoknak. A Parlament azonban arra is nagy hangsúlyt kíván helyezni, hogy a módosítás ne okozzon túlzott adminisztrációs terhelést a vállalatoknak, s ennek érdekében egyes szabályokat módosítana az eredeti bizottsági előterjesztéshez képest.

Támogatásáról biztosította az EP Theodor Dumitru Stolojan román néppárti képviselő jelentését is, amely a határokon átnyúló sikeres adóbehajtások arányának emelését célozza. Ez jelenleg még csak 5 százalék. A honatyák arra is felkérték a tagállamokat, hogy hozzanak létre egy olyan rendszert, amelynek segítségével nyomon lehet követni, ha egy tagállam megtagadja a segítségnyújtást egy másik tagállamnak ilyen ügyekben.

A Domenici-féle jelentésben az EP Győri Enikő fideszes képviselő számos javaslatát is elfogadta – adta hírül közleményében a képviselőnő. A jelentés néppárti felelőseként Győri Enikő a vita során hangsúlyozta, hogy „nemcsak az összeurópai gazdasági érdek miatt, hanem a tisztességesen adózó uniós polgárokkal szemben is erkölcsi kötelességünk az Európai Unión belüli kvázi-adóparadicsomok felszámolása és a meglévő adózási kiskapuk bezárása, függetlenül attól, hogy ez az érintett tagállamoknak fáj”. Az Európai Parlament strasbourgi ülésén elfogadott Domenici-jelentés célja nem az adóharmonizáció, hanem az, hogy minden tagállam betartsa a jelenleg érvényben lévő adószabályokat, és beszedhesse a saját maga által kiszabott adókat, ha kell, a többi tagállam segítségével.

Győri Enikő javaslatára az EP kezdeményezte egy olyan ösztönzőrendszer felállítását, amely biztosítaná, hogy a határon átnyúló adótartozások behajtásánál a másik ország javára eljáró tagállam is részesedjen a behajtott adóból. „Ezzel lökést adhatnánk az adóhatóságok közötti – jelenleg döcögő – együttműködésnek, csökkentve az adóelkerülés mértékét és növelve az államok adóbevételeit” – közölte a magyar képviselőnő.

Győri Enikő egy másik fontos elfogadott javaslata az összehasonlító profitok módszerének alkalmazása a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciók adóhatósági vizsgálataiban. Ennek segítségével szerinte eredményesen lehetne fellépni azon – többnyire multinacionális – vállalatok ellen, amelyek a transzferárazás segítségével csoportosítják át nyereségüket, megkerülve az adófizetést ott, ahol a tényleges gazdasági tevékenység történik.