Lemondott tisztségéről a Veszprém Megyei Bíróság elnöke; Horváth György elsősorban megromlott egészségi állapotával indokolta döntését, amelyről vasárnap este tájékoztatott.

Mint elmondta: távozásáról a múlt héten levélben értesítette Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökét, valamint saját helyetteseit és megyei bírótársait is. Közlése szerint Baka András telefonon felhívta őt, és sajnálatát fejezte ki a lemondása miatt, egyben azt hangsúlyozta, hogy távozásával a hazai igazságszolgáltatás “egy erős oszlopa dől ki”.

Horváth György azt mondta, nem könnyen hozta meg a döntést, amelyet elsősorban megromlott egészségi állapotával indokolt. Lelkileg és fizikailag is nagyon megviselte ikertestvére, Horváth Balázs, az Antall-kormány egykori miniszterének négy évvel ezelőtti halála, azóta nagyon gyakran betegeskedett – jegyezte meg.

“A csúcsra már jó ideje felértem, innét csak lefelé vezethetett volna az utam” – mondta a 68 éves bíró, megjegyezve, nem akarta megvárni, amíg mások mondják neki, hogy talán nem kellene már tovább dolgoznia.

Szólt arról, hogy a tisztségéről 2010. december 31-ével mondott le, de az utolsó munkanapja április 30-án lesz. Azt követően, az év végéig, helyettesei látják el a megyei bíróság vezetését. Ő maga hat hónapot munkavégzés alóli felmentéssel, kettőt pedig szabadsággal tölt. A tisztségre az OIT pályázatot ír majd ki – tette hozzá.

Horváth György 1965-ben kezdte a hivatását, mindvégig polgári bíróként dolgozott. Tizennyolc éve állt a Veszprém Megyei Bíróság élén; négyszer választották újra a tisztségre.