Módosítaná a családi pótlék rendszerét a következő kormány: akik gyermeküket nem járatják rendszeresen iskolába, azoknál a juttatási rendszert átalakítják, de ez nem a támogatás elvonását jelenti.

Soltész Miklós, aki a leendő Orbán-kormányban várhatóan a szociális területért felel majd államtitkárként, a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában, hétfőn kiemelte: ezektől a családoktól nem elvennék a juttatást, az új rendszer “biztató lesz”, hogy érdemes a gyermeket iskolába járatni.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: azt nem lehet megtenni, hogy ezeket a sokszor egyébként is nagyon szegény családokat, még nagyobb nyomorba döntik, de figyelmeztetésre szükség van, hogy a társadalmi szolidaritás jogos elvárásokkal jár.

Soltész Miklós a társadalom részéről jogos elvárásnak nevezte, hogy ha valaki valamilyen támogatást – így például szociális segélyt kap – akkor cserébe tegyen valamit; az iskolás korú járjon iskolába és tanuljon, a felnőtt pedig közmunkában vegyen részt, vagy fejlessze magát.

A KDNP-s politikus az új kormány családpolitikájáról azt mondta, az több elemből áll majd: a gyes adott esetben három évre történő visszaállítása mellett tervezik az édesanyák részmunkaidős foglalkoztatásának megteremtését, és a családi adózás bevezetését is.