A magyar polgárőrség legsikeresebb éve volt 2009 – jelentette ki Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke a szervezet szombati közgyűlésén.

A társadalom, a kormány és a rendőrség soha nem látott mértékben igényelte a polgárőrség közreműködését a közbiztonság javításában, a bűnözés megelőzésében – mondta. Tavaly a 85 ezer polgárőr 8,8 millió szolgálati órát teljesített (ez 30 százalékkal több mint korábban volt), megduplázódott a rendőrökkel közösen teljesített szolgálatok száma, több volt a tettenérés, az elfogás.

Mindez azonban kevés volt: az ország egyes részein a lakosság szubjektív biztonságérzete nem javult, ezért idén folytatni kell vidéken a közbiztonság javítását célzó programot, jobban össze kell hangolni a rendőri és polgárőri szolgálatokat, egyes helyeken folyamatos polgárőri szolgálatot kell bevezetni – közölte.

Emlékeztetett rá: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal is felkérte az OPSZ-t, hogy szervezzen a kistelepüléseken fokozott szolgálatot, ehhez 150 millió forint plusztámogatást is biztosított. Szavai szerint a kiemelt figyelem “nem volt véletlen”, a közbiztonsági helyzet indokolta.

Tavaly az Országgyűlés módosította a polgárőrségről szóló törvényt, hogy a polgárőrök önvédelmi célból gázsprayt használhassanak és a gépkocsi-körözési adatokhoz is hozzájuthassanak. Ezzel – bár “nem volt földrengésszerű” a törvénymódosítás – az Országgyűlés üzent a polgárőrségnek, hogy szüksége van rá – mondta Túrós András.

Ősszel 132 használt gépkocsit kapott a polgárőrség a kormánytól, a 2010-es költségvetésben pedig 724 millió forintot biztosított a szervezetnek – ebből 500 milliónak azokhoz az egyesületekhez kell kerülni, amelyek vállalták a fokozott szolgálatot.

Tavaly meghirdették a kistelepülések biztonságát célzó programot, és polgárőr egyesületek százai jelentkeztek a fokozott szolgálatra. Tavaly – ha egy szolgálati órát 2000 forinttal számolnak – a polgárőrök 18 milliárd forint értékű szolgálatot láttak el, ami 7 ezer rendőr évi fizetésének felelne meg. Az elnök példaértékűnek nevezte a borsodi, szabolcsi, Fejér megyei és budapesti polgárőrök munkáját, akik az összes szolgálati óra 40 százalékát adták.

Tavaly 2 ezer esetben fogtak el bűncselekményt elkövetőt, 3 ezer jogsértőt értek tetten, 50 ezer jelzést adtak a hatóságoknak, 9 ezerszer nyújtottak segítséget bajba jutottnak, 700 esetben vettek részt eltűnt személy kutatásában – ismertette az adatokat.

Szavai szerint bár a polgárőrség aktivitásának éve volt 2009, az ország közbiztonsága szempontjából ez mégis kevésnek bizonyult. Mint mondta, a korrupcióval és a közpénzek felelőtlen gazdálkodásával szemben a hatóságok egyre eredményesebbek, de a vidéki Magyarországon, főleg az ország keleti részében a “polgárpukkasztó” kisebb súlyú bűncselekmények, szabálysértések, kerti, mezei, erdei lopások ügyében bizonytalanság, a feltételek hiánya tapasztalható – a polgárőrségnek itt “nagy lehetőségei” vannak – fogalmazott Túrós András.

Tavaly “mennyiségi robbanás” volt a polgárőrségnél, 102 új egyesület alakult (25 szűnt meg), így már 2.114 polgárőr egyesület működik az országban, 4.976 új ember lépett be közéjük, 89.114 polgárőr teljesít szolgálatot országosan. Ezzel a polgárőrség a legnagyobb szervezett civil erővé vált – szögezte le.

Túrós András hangsúlyozta: a polgárőrség pártsemleges, politikamentes, a mindenkori kormányhoz és önkormányzatokhoz lojális.

Jelezte: ezer településen még nincs polgárőrség, ezen változtatni kell és ebben az évben meg kell kezdeni a “minőségi polgárőrség kialakítását” amely önkéntes alapon zajló, emelt szintű képzést jelent.