Az októberi önkormányzati választás miatt augusztus 23-tól már nem lehet aláírásokat gyűjteni népszavazási, illetve népi kezdeményezésekhez. A csaknem három hónapig tartó aláírásgyűjtési moratórium jelenleg 14 kezdeményezést érint.

Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény szerint nem lehet aláírást gyűjteni az általános önkormányzati választás napján, valamint az azt megelőző, és azt követő 41 napon belül, a folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket pedig fel kell függeszteni.

Ez azt jelenti, hogy augusztus 23-a és november 13-a között – tekintettel az október 3-ai választásra – fel kell függeszteni a megkezdett aláírásgyűjtéseket. A szavazás napja előtti 41. napon “megáll az óra”; ekkor le kell adni az addig összegyűjtött aláírásokat, a szavazást követő 41. napon pedig az Országos Választási Iroda (OVI) új aláírásgyűjtő ívet ad ki a gyűjtőnek, és tovább folytatódhat az aláírásgyűjtés.

Az országos népszavazási, illetve népi kezdeményezéseket az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesíti, amennyiben az aláírásgyűjtő ív megfelel a formai követelményeknek és a feltenni kívánt kérdés nem ütközik jogszabályi tilalomba. Az OVB hitelesítő határozatait az Alkotmánybíróság előtt meg lehet támadni. Ezért fordulhat elő, hogy bár az OVB évente tucatnyi népszavazás, népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét hitelesíti, mégis mindössze 14 aláírásgyűjtés van folyamatban.

Az OVB világhálós oldala szerint jelenleg három népi, illetve 11 népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban, ezek mindegyike “beleér” az említett időszakaszba.

A 11 népszavazási kezdeményezésből hatot két magánszemély közösen jegyez, ezek a közérdekű kérelmekkel és panaszokkal kapcsolatos eljárással, a polgármesteri fogadalom megtagadásának következményével, a polgármester megbízásának megszűnésével, a választási bizottságok elérhetőségeinek nyilvánosságra hozatalával, az alkotmánybírósági indítványok és szakértői vélemények nyilvánosságával, valamint a kormányprogram Magyar Közlönyben közzétételével kapcsolatosak.

Ezeken túl egy magánszemély három népszavazást is kezdeményezett, az egyik a katyni vérengzés tényének tagadását büntetné, a holokauszttagadás büntetéséhez hasonlóan, a másik két kérdés ehhez hasonló, ám azokban a katyni vérengzés áldozatai helyett a vörös khmerek által elkövetett népirtás áldozatait, a harmadik pedig a Molotov-Ribbentrop-paktum miatt áldozatul esett finnek, észtek, lettek, litvánok, lengyelek, fehéroroszok, ukránok és románok emlékét védené.

Folyamatban van továbbá Seres Mária aláírásgyűjtése is az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlenségéről a polgármesteri tisztséggel.

A tizenegyedik, folyamatban lévő népszavazási kérdés – amelyet 27-en kezdeményeztek – célja, hogy az európai parlamenti, országgyűlési és helyi önkormányzati választásokon csak olyan listát lehessen bejelenteni, amelyen egymás után váltakozva hol az egyik, hol a másik nemhez tartózó személyek szerepelnek.

A népszavazások kezdeményezőinek összesen négy hónapjuk van arra, hogy kérdésenként a 200 ezer hiteles aláírást összegyűjtsék; ez a feltétele ugyanis annak, hogy az országos referendumot kiírják.

A folyamatban lévő népi kezdeményezések témája április 22-ének a Föld napjává nyilvánítása, a minden munkavállalóra egységesen vonatkozó 30 napos éves alapszabadság és a bunyevác népcsoport nemzeti kisebbségként elismertetése.

A népi kezdeményezés esetében két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, és ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést. (A bunyevác népcsoport nemzeti kisebbségként elismerésével összefüggésben nem ötvenezer, hanem mindössze ezer aláírást kell összegyűjtenie a kezdeményezőnek.)