A parlamenti pártok közül a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elveti, az LMP pedig több ponton módosítaná az MSZP által kezdeményezett választási etikai kódexet.

Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke kedden jelentette be, hogy tizenhárom pontos etikai kódexet javasol a pártoknak az MSZP az önkormányzati választásra. A politikus tájékoztatóján kiosztott háttéranyag szerint a kódex garantálná az október 3-i választás tisztaságát, szabályosságát, biztosítaná a részt vevő pártok, szervezetek, jelöltek etikus magatartását, egyben kizárná a tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását.

Szanyi Tibor csütörtökre hívta meg a képviselői irodaházba a parlamenti pártokat és az önkormányzati választáson induló jelölőszervezeteket, hogy írják alá a kódexet.

Ezen viszont a parlamenti pártok közül – a kezdeményezőn kívül – minden valószínűség szerint csak az LMP vesz részt, a többiek ugyanis elvetik a szocialisták javaslatát.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, kampányfőnöke úgy nyilatkozott, pártja egyáltalán nem tartja hitelesnek az MSZP-t etikai kérdésekben. Mint mondta, van valami diszkrét bája annak, hogy Hagyó Miklós, Hunvald György és “más, egészen kiváló önkormányzati szakemberek pártja” áll elő etikai kódexszel.

A Fidesz etikusan, jogszerűen, szabályosan fog kampányolni, ahogyan eddig is tette – közölte a politikus.

A kereszténydemokraták szintén úgy látják, sajátos bája van annak, hogy az MSZP etikai kódexet kezdeményez. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője azt közölte, pártja mindig igyekezett betartani a játékszabályokat; majd hozzátette, javasolják, tegyen így az MSZP is.

A Jobbik hiteltelen, olcsó kampányfogásnak tartja Szanyi Tibor kedden, előzetes egyeztetések nélkül bejelentett kezdeményezését egy pártok közötti választási etikai kódex bevezetéséről – nyilatkozta az Szabó Gábor. A Jobbik pártigazgatója elmondta, nagy meglepetéssel fogadták a szocialisták felvetését, amely “kicsit olyan, mintha a farkas vegetáriánus étrendre szólítaná fel az erdő lakóit”.

Az LMP ugyan részt vesz a csütörtökre meghirdetett egyeztetésen, de három ponton módosítaná a Szanyi Tibor által javasolt etikai kódexet.

Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke szerint betarthatatlan az a javaslat, hogy a pártok “ne vádolják egymást bűncselekményekkel”. A politikus emellett bevetetné az etikai kódexbe, hogy a pártok ne éljenek vissza az erőfölényükkel, és ne gyűjtsenek indokolatlanul sok ajánlószelvényt. Harmadik pontként pedig azt javasolja, hogy a jelölőszervezetek tartózkodjanak a “voksturizmustól”.

Karácsony Gergely úgy látja, ha elfogadják ezeket a javaslataikat, akkor akár alá is írnák az etikai kódexet.