Az Európai Bizottság szerint épp itt az ideje, hogy az elmúlt két évtizedben rendkívül nyereséges bankszektor is kivegye a maga részét a gazdasági válság kirobbanása utáni tűzoltásból. Legalábbis ez derül ki abból a tervezetből, amely speciális adót vetne ki a banki tranzakciókra.

Akár évi 400 milliárd euró is befolyhat abból a banki tranzakciókra majdan kivetendő adóból, amely egyelőre még csak az Európai Bizottság tervezőasztalán létezik. Az elképzelés, amely az Europolitics összeállítása szerint szeptember 7-én kerül az uniós pénzügyminiszterek elé, a valuták, részvények, kötvények, a tőzsdén és azon kívüli derivatívák kereskedelmére 0,1 százalékos adót vetne ki. Igaz, ha a jogszabály a derivatívákra nem terjedne ki, akkor a fenti összeg is sokkal karcsúbb, nagyjából 64 milliárd euró lenne.

A tervezet mindemellett egy olyan alternatív javaslatot is tartalmaz, amely lényegében a bankokkal fizettetné vissza azt a 4 trillió eurót, amely a pénzügyi válság 2008-as kirobbanása óta mentőcsomagokra ment el. A banki profitra és kifizetésekre kivetendő adó bevezetése a tranzakciósnál sokkal könnyebb diónak ígérkezne, ám kevesebb pénz folyna be belőle. Becslések szerint ugyanis ez utóbbi a Huszonhetekben évi 26 milliárd eurós bevételt generálna.

A tagállamok közül egyébként már többen is bevezették a nyereségadót – közéjük tartozik például Franciaország, Olaszország és Dánia –, mások pedig a válság kirobbanása óta banki különadót alkalmaznak. Így tett mások mellett Svédország, Nagy-Britannia és Németország, és így tesz Magyarország is.

A Bizottság célja nem más, mint hogy csökkentse a kockázatosnak tekintett banki tevékenységek számát, emellett rávegye a bankszektort az egyre növekvő költségvetési lyukak betöméséhez. „A pénzügyi szektor rendkívül nyereséges volt az elmúlt két évtizedben, ezért biztosítani kellene, hogy az ágazat tisztességes és jelentős mértékben hozzájáruljon az államháztartáshoz” – húzza alá a jelentés.

Azt azonban a Bizottság is elismeri, hogy a banki tranzakciós adóról szóló javaslattal nem lesz könnyű dolguk, hiszen egynémely tranzakció összetett volta miatt az efféle adó hatása és egyáltalán kivitelezhetősége sok esetben még bizonytalan. Ezzel szemben a nyereségadó bevezetése sokkal egyszerűbb ügy lenne – derül ki a tervezetből.