Az osztrák ügyészségen működő korrupcióellenes részleg tapasztalatairól és a soros EU-elnökséghez kapcsolódó igazságügyi feladatokról volt szó a magyar és az osztrák igazságügyi miniszter csütörtöki találkozóján Bécsben. Navracsics Tibor részt vett az ENSZ égisze alatt működő nemzetközi korrupcióellenes szervezet, az IACA alapító konferenciáján is.

Kétoldalú találkozón fogadta csütörtökön Bécsben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert az osztrák igazságügy-miniszter. A magyar tárcavezető tájékoztatta Claudia Bandion-Ortnert a 2011 első félévi magyar európai uniós elnökség fő törekvéseiről az igazságügyi területen. Az osztrák miniszter kormányának az elmúlt időszakban hozott korrupcióellenes intézkedéseit, egyebek mellett az osztrák ügyészségen belül kialakított, gazdasági bűncselekményekkel és korrupcióval foglalkozó egységeket mutatta be.

Navracsics Tibor jelezte, hogy Magyarországon is mérlegelik egy, az ügyészség keretein belül működő, korrupcióellenes részleg felállítását, ezért fontosak számunkra az osztrák tapasztalatok. A magyar uniós elnökség igazságügyi prioritásai között sorolta fel egy uniós adatvédelmi egyezmény létrehozását az EU és az Egyesült Államok között kialakítandó adatvédelmi keretegyezmény megalapozásaként, valamint az áldozatsegítéssel kapcsolatos európai szabályozás kialakítását és a büntetőeljárásban a jogokról és a vádakról való tájékoztatás egységesítését.

Magyarország is tagja az új korrupcióellenes szervezetnek

Nemzetközi korrupcióellenes szervezet alakult ausztriai székhellyel az ENSZ égisze alatt több mint huszonöt ország, köztük Magyarország részvételével. A Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémia (IACA) rendőri szerveknek, bírói testületeknek, nem kormányzati szervezeteknek, kutatóknak és magánvállalatoknak nyújt továbbképzési, kutatási és együttműködési lehetőséget és átfogó megközelítést képvisel a korrupció elleni küzdelemben. Az IACA nemzetközi szervezeti jogállást kap. Az alapító országok, köztük Magyarország, csütörtökön írták alá az alapító szerződést.

A konferencián felszólalt és teljes támogatásáról biztosította az IACA-t Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Mérföldkőnek nevezte a nemzetközi közösség korrupció elleni küzdelmében és hangsúlyozta a szakterületeket átfogó megközelítés és a nemzetközi szakmai képzés szükségességét. “A korrupció nem küzdhető le egyetlen ország határain belül, meg kell ragadni minden rendelkezésre álló nemzetközi eszközt az ellene való küzdelemben” – hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a konferencián. A korrupció elleni harcot én személy szerint azért is tartom fontosnak, mert megítélésem szerint a korrupció a társadalomban a bizalmat öli meg, és ha a bizalom megsemmisül egy társadalomban, akkor az a demokráciának a magvát, a szívét is megöli – fogalmazott a miniszter.

Az akadémia alapítói között egyaránt vannak európai uniós tagállamok, valamint balkáni, latin-amerikai, arab világbeli és ázsiai országok is. Az év vége előtt még további kormányok csatlakozása várható. Az akadémia létrejöttének egyik fő kezdeményezője Ausztria volt. Magyarország nyugati szomszédja a megvalósulásban is jelentős szerepet vállalt, az intézet ugyanis az alsó-ausztriai Laxenburgban működik majd, a szükséges létesítményeket és a felújításukhoz szükséges forrásokat az osztrák állam és Alsó-Ausztria tartomány bocsátotta rendelkezésre.

Az akadémia működését alapvetően az ENSZ fedezi, de a költségvetés egy jelentős része a tagállamok felajánlásaiból valósul meg. Magyarországnak még el kell döntenie, hogy anyagi vagy szakmai hozzájárulást ajánl-e fel – mondta a miniszter. A konferencián magyar rendőrségi szakértők is részt vettek.