A büntetés-végrehajtásban dolgozók felelősségteljes szolgálata fontos alappillére a rend helyreállítása érdekében meghirdetett kormányprogramnak – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter kedden Szegeden.

“A rend olyan fontos közös érték, amely biztosítja a fejlődést az egész ország számára, megadja a mindennapok biztonságát” – hangsúlyozta a politikus a büntetés-végrehajtási szervezet napja, illetve a Szegedi Fegyház és Börtön fennállásának 125. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes központi állománygyűlésen.

A büntetés-végrehajtási dolgozók munkájának középpontjában a bűnt elkövető ember áll; őket, a közösség normái ellen vétőket kell szabadságvesztésük végére olyan élethelyzetbe hozni, hogy akarjanak, és képesek legyenek visszailleszkedni a társadalomba – mondta a belügyi tárca vezetője.

A kormány az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet két solti körletének újranyitásával és a fővárosi, Gyorskocsi utcai létesítmény ez évre tervezett felújítása utáni átadásával igyekszik csökkenteni a börtönök zsúfoltságán – mondta Pintér Sándor. Mint hozzátette: a tárca tovább vizsgálja az intézményrendszer bővítésének lehetőségeit.

A szegedi Csillagbörtön parancsnoki épületében tartott ünnepségen a belügyminiszter a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával, Kökényesi Antal altábornaggyal közösen kitüntetéseket és előléptetéseket adott át. Pintér Sándor a büntetés-végrehajtásért kitüntető zászlóval ismerte el a Szegedi Fegyház és Börtönben végzett szakmai munkát, majd az állománygyűlést követően megkoszorúzta az intézetben szolgálatteljesítés közben hősi halált halt dolgozók emléktábláját.

A Szegedi Fegyház és Börtön 125 éve épült, akkoriban Európa egyik legkorszerűbb intézete volt. A Csillagbörtön napjainkban a súlyos bűncselekményt elkövetett fogvatartottak büntetés-végrehajtási intézete. A három telephelyen fogvatartott 1200 ember átlagéletkora 34 év, átlagos büntetési idejük 15 esztendő, nevelésükről, őrzésükről hétszázan gondoskodnak.