Az építési törvény tervezett módosítása szerint kitilthatnák a hajléktalanokat a közterületekről; a hajléktalan ellátó szervezetek szerint ez nem jó megoldás, mivel nincs elegendő férőhely a szállókon.

Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány munkatársa azt mondta: átérzik azt a problémát, hogy a társadalomnak gondot okoz szembesülnie azokkal az emberekkel, akik az utcán kénytelenek folytatni az életüket, de nem elfogadható, hogy valakit a hajléktalansága okán csak ezért hátrányos megkülönböztetés érjen. Ezért az a logika, hogy előbb akarnak meghozni egy ilyen törvényt, minthogy megteremtenék a normális lakhatás feltételeit, nem szerencsés, hiszen a jogszabály nem ad választ arra, hova menjenek a hajléktalanok.

Mint mondta, ha hirtelen az összes, közterületen élő ember úgy döntene, hogy bemegy egy szociális intézménybe, akkor nem lenne elég hely. Szerintük sem szabadna megtörténnie annak, hogy az utcán élnek emberek, ugyanakkor az, hogy ezek az emberek valahogyan élhessenek, mégis előbbre való mások rossz érzéseinél, amiket a hajléktalanokkal való találkozáskor él át az ember.

Remélik, hogy az önkormányzatok nem hoznak majd olyan rendeleteket, amellyel kitilthatnák ezeket a hajléktalanokat a közterületekről. Szerintük más lenne a helyzet, ha megmondanák hova, hogyan helyezzék el a hajléktalanokat, vagyis ha lenne megfelelő lakáspolitika és egy olyan szociális rendszer, amely megfelelően tudja kezelni a helyzetet. A szegénységet megoldani kell, nem megtiltani – jegyezte meg Matlári Ferenc.

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke mondta: a kitiltás, mint intézmény elképzelhetetlen egy XXI. századi európai országban. Szerinte rossz üzenet ez az új kormánytól a tél közeledtével.

Ő is felhívta a figyelmet arra, hogy férőhely legfeljebb minden negyedik-ötödik hajléktalannak jut.

Szerinte a válasz nem az, hogy kiüldözzük őket. Határozott koncepcióra és pénzre van szükség, amivel ez orvosolható. Nem lehet pénz helyett végrehajtási eszközökkel kezelni a helyzetet, ráadásul drágább is. Helyette záros határidőn belül megoldást kell találni, de ehhez be kell vonni szakembereket is. A kitiltás helyett be kéne iktatni a szociális törvénybe vagy az alkotmányba a lakhatáshoz való jogot. Ha ezt vállalja az állam, nincs az utcán hajléktalan.

Kapcsolódó cikk:

Bírságolhatók lesznek a hajléktalanok? – Módosul az építési törvény →