Több mint fél tucat költségvetési szerv alakul át a közeljövőben központi hivatallá, miután a kormány elkezdte a háttérintézmények rendszerének átalakítását – mondta el Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kormány több száz milliós megtakarítást vár az átalakításoktól.

A kereszténydemokrata politikus utalt a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatra, amelynek értelmében átalakul a Szülőföld Alap Iroda, a korábbi OKM Támogatáskezelő Igazgatósága, a Magyar Külügyi Intézet, a PM Nemzeti Programengedélyező Iroda, az Ecostat Gazdaság- és Társadalom Kutató Intézet.

A kormányhatározat értelmében a hét közepéig kell az érintett tárcák vezetőinek határozniuk arról, hogy az eddigi költségvetési szervek milyen módon tudnak a kormányzati adminisztrációba integrálódni.

Rétvári Bence kiemelte: az érintett háttérintézmények mindegyike központi hivatallá fog alakulni, és így működésük költséghatékonyabbá válik. A számítások szerint ez éves szinten akár több száz millió forintos megtakarítást eredményezhet – közölte.

Hozzátette: a háttérintézményeknél dolgozók kormánytisztviselők lesznek, így fizetésük is ennek megfelelően alakul majd, s azokat a fizetéseket, amelyek indokolatlanul “eltérítettek” hozzáigazítják a központi bérekhez.

Az államtitkár azt mondta, hogy, a párhuzamosságok megszüntetése miatt várhatóan minden intézménynél csökken a kifizetett bértömeg.

Rétvári Bence kitért arra is, a következő hónapokban elképzelhető, hogy a tárcavezetők, ha szükségesnek ítélik, további háttérintézményeket alakítanak át hasonló módon. Erről minden esetben az intézményt felügyelő szaktárcák fognak dönteni, azt figyelembe véve, hogy a működés mennyire indokolta a háttérintézményi státust, illetve hogy a felesleges bürokrácia mennyire burjánzott túl az adott intézményben.

Kiemelte: az átalakítások lényege, hogy a kormányzási feladatokat a klasszikus kormánytisztviselők végezzék el és ne a kabinettől sokszor különálló életet élő költségvetési szervek alkalmazottai.