Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás, amely még az engedély nélküli emberkísérlet gyanúját is felvetette egyes termékeknél – írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

A napilap szerint a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán 53 terméket vizsgáltak, ebből 25 illegálisan került a piacra. Tíz készítményt vetettek kémiai vizsgálat alá, közülük csak kettő volt, amely feltehetőleg a csomagoláson feltüntetett összetevőket tartalmazta. Hatban – a Hard Night, a Dragon Power, a Golden Night, a Pote-Mix Bumm, a Satibo Alternative Capsule, valamint az UP elnevezésűben – szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak. Ez hamisításnak minősül – szögezték le a szakemberek.

A vizsgálatot követően az ÁNTSZ ellenőrzésbe kezdett, 966 helyen – drogériákban, gyógyszertárakban, élelmiszer- és wellness-üzletekben, szexshopokban, videotékákban – végeztek helyszíni ellenőrzéseket. Összesen 2.464 étrend-kiegészítőt zároltak.

A Magyar Nemzet szerint a Nemzet Erőforrás Minisztérium a készítmények bejelentési rendszerének szigorítását tervezi: bizonyos készítményeknél laboratóriumi vizsgálati eredmény benyújtását is előírnák. Emellett az étrend-kiegészítőkről szóló rendeletet kiegészítenék egy úgynevezett negatív listával, amely a készítményekben nem alkalmazható növényeket, növényi részeket rögzítené.