A Fidesz a jövő hét közepén először a hitelkárosultak, hitelfelvevők érdekképviseleteivel tárgyal a nyolc pontos, lakáshiteleseket megsegítő javaslatcsomagjáról, csak azt követően egyeztet a bankszövetséggel – ezt Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap. Elmondta még: a csomagot rögzítő jogszabálytervezeteket októberben tárgyalná a parlament, és várhatóan október végén el is fogadná.

Rogán Antal szerint a készülő jogszabálycsomag hosszú távon jó a bankszektornak, mert azt a célt szolgálja, hogy aki akarja, az tudja is törleszteni a hitelét. Nem jó a bankszektornak, ha tönkre mennek a családok, a cél az, hogy a jelzáloglevelek valóban értékkel bírjanak – húzta alá.

Úgy fogalmazott: a tervezett lépések jó része szolgálja a bankok érdekét is, de mivel csökkenti a profitjukat, ezért természetesen tiltakoznak ellene. Megjegyezte, érdekütközésre, vitára számítottak, de szeretnének leülni és tárgyalni a bankszövetséggel.

A Fidesz politikusa közölte: a megoldást ki kell dolgozni a tavaszig tartó kilakoltatási moratórium végéig, mert azt nem lehet hosszú távon fenntartani.

Rogán Antal és Kósa Lajos a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése után, csütörtökön jelentették be, hogy nyolc pontos javaslatcsomaggal segítenék az eladósodott lakáshiteleseket.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke pénteken közölte: elfogadhatatlanok és több ponton az alkotmány szempontjából is aggályosak a Fidesz által megfogalmazott javaslatok.