Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által vizsgált önkormányzatok mintegy nyolctizede nem biztosította a költségvetési egyensúlyt 2006 és 2009 között – tartalmazza az ÁSZ csütörtökön közzétett jelentésének összefoglalója.

Ezeknek az önkormányzatoknak a tervezett költségvetési bevételei nem nyújtottak fedezetet a tervezett költségvetési kiadásokra, a különbséget hitel felvételével tervezték biztosítani – olvasható az ÁSZ honlapján megjelent dokumentumban.

A számvevőszék négy megyei, hat megyei jogú városi, hat fővárosi kerületi, hatvanhat városi, négy nagyközségi és harminckét községi önkormányzatnál folytatott vizsgálatot.

A vizsgálat szerint a költségvetés teljesítése során 2006-ban az önkormányzatok mintegy felénél, 2007-2009-ben mintegy harmadánál teljesítettek a költségvetési bevételeket meghaladóan költségvetési kiadást, alakult ki éves szinten pénzügyi hiány.

A 2006-2009. évi költségvetések végrehajtása során az önkormányzatok tervezettnél kisebb aránya vett fel hitelt, ugyanakkor a kötvényt kibocsátó önkormányzatok aránya a tervezettnél 2006-2008-ban nagyobb, 2009-ben kisebb volt – állapította meg a számvevőszék.

Az ellenőrzött önkormányzatok több mint kétharmada 2006 és 2009 között deviza alapú, változó kamatozású kötvényt bocsátott ki.

A pénzügyi mutatók a likviditási helyzet átmeneti javulása mellett jelzik az önkormányzatok fokozódó eladósodása miatt a pénzügyi helyzet kedvezőtlen irányú változását – mutattak rá.

Az ÁSZ szerint az európai uniós források igénybevételére és felhasználására az önkormányzatok csaknem háromnegyede nem készült fel 2007 és 2009 között eredményesen.

Mint írták, az önkormányzatok részére a gazdálkodási rendszer korábbi átfogó ellenőrzésekor tett javaslatok mintegy kétharmada hasznosult. Javult a költségvetés tervezési és beszámolási folyamat megalapozottsága és szabályszerűsége, a gazdálkodás szabályozottsága.

Az ÁSZ kiemelte, hogy a javaslatok ellenére továbbra is hiányosságokat tapasztaltak a gazdálkodási és ellenőrzési feladatok elvégzésénél.

A számvevőszék javaslatokat fogalmazott meg az illetékes miniszterek részére, egyebek mellett az önkormányzatok kötelező feladatainak egyértelmű meghatározására, a közbeszerzési eljárások észrevételezésére, az ÁSZ részére nyitva álló határidő módosítására, valamint az önkormányzatoknál történő kötelezettségvállalásokra, szakmai teljesítésigazolásokra vonatkozó jogszabályi előírások módosítására.